Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютними картками для уникнення подібних проблем. Про це Sense bank повідомив у відповідь на скаргу клієнта на спеціалізованому форумі "Мінфін", передають Патріоти України.

"Незрозуміло, чому кошти було списано через подвійну конвертацію: євро в долари й долари в грн. В інших наших українських банках гривня конвертується безпосередньо в євро", – поскаржилась клієнтка.

Під час свого перебування за кордоном клієнт банку постав перед непередбаченими фінансовими труднощами, пов'язаними з операцією зняття готівки через банкомат. Попри очікування отримати 250 євро зі свого гривневого карткового рахунку, банк видав 12 454,99 грн. Здивування викликав процес подвійної конвертації, внаслідок якого кошти спочатку було переведено у долари, а потім – в євро, що призвело до нарахування великої комісії.

У відповідь на запит клієнта банк пояснив, що при проведенні операцій у валюті, відмінній від валюти рахунку, завжди відбувається конвертація. Наприклад, якщо клієнт використовує картку на платіжній системі Mastercard та здійснює оплату в євро, а рахунок відкритий у гривнях, конвертація через долар відбувалась як раніше, так і зараз.

До 16 січня 2022 року процес конвертації мав такий вигляд: у день проведення операції євро перетворювалося в гривню за курсом продажу євро від банку, а в день списання операції спочатку євро конвертувалося в долар за курсом Mastercard, а потім долар перетворювався на гривню за курсом продажу долара від банку.

Проте зараз валюта операції конвертується у валюту рахунку лише один раз – під час проведення оплати за курсом, що діє в день операції. Цей процес відбувається так: спочатку євро перетворюється на долар за курсом МПС, а потім долар конвертується в гривню за курсом продажу долара від банку.

Тож до 16 січня також відбувалася конвертація через долар, проте додатково через 2-3 дні могла відбуватися корекція курсу. Зараз такого не сталося: сума, яка була списана з рахунку під час проведення операції, залишається стабільною, і перерахунку через 2-3 дні не відбувається.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...