Хто замінює Росію: На світовому ринку нафти з'явився новий гравець

Західні санкції проти російської нафти відкрили вікно можливостей для нових виробників, включаючи невелику країну на північно-східному узбережжі Південної Америки - Гайану. Про це пише Reuters, передають Патріоти України.

Зростання попиту на більш легкі сорти нафти і перерозподіл світових потоків нафти після санкцій щодо РФ відчинили двері на європейському ринку для всіх, включаючи Гайану з її видобутком вуглеводнів, що постійно росте. За першу половину 2023 року країна відвантажила 63% своєї експортної нафти саме на ринку ЄС. Однак частина цього збільшення потоку до Європи також сталася за рахунок нафтопереробних заводів узбережжя Мексиканської затоки США, які цього року не імпортували нафту з Гайани, зазначає Reuters.

Зростання видобутку в південноамериканській країні дозволило консорціуму Exxon і уряду, який окремо продає свою частку видобутку нафти, більше спрямовувати на європейські нафтопереробні підприємства. Згідно з даними, значна частина нафти Гайани продається в Роттердамі, ключовому європейському нафтовому центрі.

ЄС за шість місяців поточного року споживав у середньому 215 тис. б/д нафти з американської країни. Для порівняння: за даними Refinitiv Eikon, частка експорту сирої нафти Гайани до Європи склала близько 50% від усіх її поставок у 2022 році.

Заради справедливості слід визнати: Гайана так легко заходить на ринок Старого Світу не лише через те, що світ більше не хоче купувати нафту із РФ. НПЗ Європи також почали закуповувати нафти менше цього року у держав Перської затоки, які неодноразово піднімали ціну на свої ґатунки для покупців у ЄС. Зрозуміло, Гайана цим скористалася. Втім, вона не зменшує обертів і в Азії, де її експорт нафти хоч і не збільшився, але й не зменшився.

Південноамериканська країна має намір збільшити видобуток нафти до 2027 року до 1,2 млн б/д, причому це можливо за рахунок шести родовищ, які вже розробляються, а ще й нові, які можуть збільшити показники. У разі скорочення ОПЕК+ виглядає досить органічно. Інше питання, що Гайана, як новачок, може серйозно захопитися, провокуючи профіцит на низці ринків.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...