Кіловат-години замість кубометрів: Експерти пояснили, чи доведеться українцям міняти лічильники у зв'язку з переходом на нову систему оплати газу

З травня 2022 року Україна переходить на європейські стандарти обліку газу - його рахуватимуть не в кубометрах, а в кіловат-годинах. У Міністерстві енергетики запевнили, що для переходу на нову систему, людям не потрібно змінювати наявні газові лічильники на дорожчі, передають Патріоти України.

Споживачі й надалі щомісяця передаватимуть показники лічильника в кубічних метрах в особистому кабінеті своєї газорозподільної компанії. Переводити кубометри спожитого газу в енергетичні одиниці будуть оператори газорозподільних мереж. Розрахунок спожитої енергії буде рахуватися за формулою, виходячи з характеристик поставленого газу на кожному окремому маршруті, яким він подається.

Платіжку для споживача формує постачальник газу на підставі переведених у кіловат-годин обсягів спожитого палива. Ціна у квитанції буде виставлена за енергетичну одиницю. Порахувати вартість спожитого газу в кіловат-годинах можна самостійно.

Щоб дізнатися, скільки коштує, наприклад, 100 кубометрів спожитого газу при переведенні на кіловат-годині, потрібно подивитися у платіжку на графу «Середньозважена вища теплота згоряння». Наприклад, показник дорівнює 10,77, тоді кількість спожитої енергії за 100 кубів дорівнює 1077 кіловат-годин.

Щоб порахувати вартість кіловат-годин, необхідно застосувати формулу: ціна газу (7,99 грн за кубометр) плюс тариф на розподіл (середній по країні 1,1 грн за кубометр) і все це розділити на коефіцієнт теплоти згоряння — тобто 10,77. У цьому прикладі ми отримали 0,84 грн за кіловат-годину з транспортуванням. Разом виходить, що 1077 кіловат-годин (100 кубометрів) газу коштуватимуть 904 грн.

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...