Кінець "білоруського економічного дива": Зовнішній борг Білорусі перевищує резерви у валюті в 15 разів

Нацбанк Білорусі продовжує втрачати золотовалютні резерви на тлі нової хвилі падіння білоруського рубля, який в квітні пробив «дно» літніх протестів і встановив новий історичний мінімум. За п'ять кварталів з січня 2020 року по квітень 2021-го обсяг ЗВР Республіки Білорусь скоротився на 25% - з 9,2 до 6,9 млрд доларів. З початку 2021 року резерви Нацбанку схудли на 310 млн доларів через погашення зовнішнього держборгу і падіння цін на золото, повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

До кінця року в білоруських ЗВР залишиться лише 6 млрд доларів «з урахуванням прогнозованих надходжень і виплат», попередив на прес-конференції в четвер голова правління Національного банку Павло Каллаур.
«Це буде покривати близько двох місяців імпорту товарів і послуг», - сказав він. В результаті наявна у Мінська сума впаде вже нижче критичного мінімуму, відповідно до нормативів МВФ, який рекомендує тримати в резервах кошти хоча б на три місяці закупівель за кордоном.
Реальної валюти у білоруського ЦБ - ще менше, як випливає з його статистики. Більше половини резервів припадає на золото і кредити репо, тоді як запаси ліквідних валютних активів складають лише 2,8 млрд доларів. З цієї суми 2,1 млрд. розміщено на банківських депозитах, а залишок - в іноземних паперах.
Зовнішній борг Білорусії перевищує резерви у валюті в 15 разів і становить 42,1 млрд доларів (на 1 січня). Трохи більше третини цих зобов'язань «висить» на підприємствах, переважно державних (15,4 млрд доларів), а 44% припадає на безпосередньо державний борг (18,5 млрд доларів). Причому останній, на відміну від корпоративного, збільшується - на 1,4 млрд доларів за минулий рік.
У міру того, як резерви тануть, білоруський рубль котиться вниз, інфляція прискорюється, а президент Олександр Лукашенко знову шукає валюту у традиційних кредиторів. В кінці лютого Лукашенко їздив в Сочі на переговори з Володимиром Путіним, де, за даними «Коммерсанта», мав намір попросити 3 млрд доларів з грошей, раніше виділених на будівництво БелАЕС.
У Москві, як стверджували джерела "Коммерсант", були готові дати Мінську до 3,5 млрд доларів за умови, що Лукашенко запустить реформу Конституції і розширить інтеграцію, в тому числі в частині підготовки до введення єдиної валюти.
Але сам Лукашенко категорично заперечував прохання про гроші, і істотних домовленостей за підсумками візиту не було. Путін лише погодився відстрочити погашення білоруського боргу на два роки (це звільнило ЦБ Білорусії 906 млн доларів), а також знизити процентну ставку, що рівносильно «подарунку» на 19 млн доларів.
Це, втім, мало допомогло ЦБ і білоруському рублю, який з початку року впав на 5%, а 4 квітня встановив новий абсолютний мінімум - 2,68 за долар. Інфляція тим часом прискорилася до 8,5%, при тому що мета центробанку вимагає тримати її близько 5%. Проблема в тому, що близько 45% товарів на внутрішньому ринку - це «товари так званого критичного імпорту», заявив у четвер міністр антимонопольного регулювання і торгівлі Володимир Колтович. «Ціни на них залежать від курсів валют і світових цін на продовольство. Світові ціни ростуть, темпи не знижуються, і поки прогнози не дуже хороші на продовольчому ринку», - констатував він.
Колотовіч повідомив, що через прискорення інфляції в Білорусії введено держрегулювання 55% споживчих цін. Це тимчасовий порядок, мета якого - зниження інфляційного сплеску, пов'язаного з введенням ПДВ, зростанням світових цін на продовольство і сировину, - сказав Колтович. - Сьогодні такі заходи - усвідомлена необхідність, яка носить тимчасовий характер».

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...