Кінець близько: Енергетичний бізнес Росії під загрозою через зміну клімату, - Bloomberg

Президенту Володимиру Путіну потрібно якомога швидше стати захисником екології, щоб зупинити танення вічної мерзлоти. Лише так російські нафтові й газові компанії зможуть продовжувати викачувати вуглеводні, які, щоправда, нагрівають планету й змушують мерзлоту танути. Про це пише Bloomberg додаючи, що така логіка досить збочена, передають Патріоти України.

Але це єдине розумне пояснення, чому Росія раптово ратифікувала Паризьку кліматичну угоду. Донедавна у Москві розглядали кліматичні зміни як «щось хороше», принаймні, частково. Нагрівання вод відкрило морський шлях через Північне море. З’явилася практична й економічна можливість шукати й розробляти нафтові й газові поклади під морями в Арктиці. Можна згадати хоча б Штокманівське газоконденсатне родовище.

Однак, потепління, яке відкриває багатства Арктики, може також не так вигідно вплинути на замерзлі ділянки суходолу на Півночі Росії. Саме там зосереджений основний видобуток газу і нафти країни. «Вічна мерзлота переживає швидкі зміни», - йдеться у звіті про «Океани й кріосферу в часи зміни клімату», ухваленій IPCC минулого тижня.

Згідно з документом, ці зміни загрожують «структурній стабільності й функціональним можливостям» інфраструктури нафтової промисловості. Найбільший ризик виник в районах з великим вмістом підземного льоду й мерзлих порід. Півострів Ямал, на якому розміщені два найбільші нові газові проекти Росії, підпадає під цю категорію. Але проблема не обмежується регіоном. Згідно зі звітом IPCC, 45% видобутку нафти й газу на родовищах в російській Арктиці розміщені в зоні під великою загрозою.

Кілька верхніх метрів вічної мерзлоти називають активним шаром. Він замерзає й розмерзається зі зміною пір року й стає нестабільним в більш теплі місяці. Забудовники зазвичай враховують це, будуючи глибший фундамент, щоб конструкції були стійкими. Такі зміни беруться до уваги під час побудови доріг, залізниці, житлових будинків, заводів і трубопроводів. Але глобальне потепління зробило активний шар глибшим. Це означає, що ґрунт втрачає свою здатність підтримувати структури, збудовані на ньому.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...