Кінець ери нафти та газу: ЄС робить ставку на відновлювальну, зелену енергетику

Внесок вугілля в світову генерацію електрики за тридцять років скоротиться з нинішніх 37% до 12%, а нафта практично перестане використовуватися для цих цілей.

Аналітична компанія BloombergNEF представила новий звіт про розвиток відновлюваної енергетики. За оцінкою BNEF, енергія сонця і вітру вже сьогодні стала найдешевшим варіантом для введення нових енергетичних потужностей в двох третинах світу. Подальший розвиток галузі призведе до того, що до 2050 року сонце і вітер будуть виробляти 48% світової електроенергії. Сьогодні їх частка - близько 7%, зазначають Патріоти України.

Внесок вугілля в світову генерацію електрики за тридцять років скоротиться з нинішніх 37% до 12%, а нафта практично перестане використовуватися для цих цілей. Частка природного газу, а також атомної та гідроенергетики зміниться мало.
Швидше за все процес переходу на ВДЕ буде йти в Європі. Завдяки жорсткій політиці до 2050 року 92% електрики в ЄС будуть вироблятися на основі чистих джерел. У США і Китаї декарбонізація займе більше часу.
За прогнозом BNEF, до 2050 року попит на електроенергію зросте на 62%. Будівництво нових генеруючих потужностей потребує інвестицій в розмірі $ 13,3 трлн. З них на енергію вітру доведеться $ 5,3 трлн, а на енергію сонця - $ 4,2 трлн. Крім того, $ 840 млрд буде витрачено на розгортання систем зберігання енергії.

Автори звіту зазначають, що, незважаючи на бурхливе зростання ВДЕ, перспективи утримати глобальне зростання температур на рівні 2° С залишаються туманними. З одного боку, траєкторія декарбонізації багатьох країн сумісна з цілями Паризької угоди, щонайменше, до 2030 року. Однак потім буде потрібно набагато більше зусиль по скороченню викидів парникових газів, включаючи розвиток атомної і водневої енергетики, а також систем уловлювання вуглекислого газу.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...