Коли потрібно починати збирати на пенсію в Україні, щоб забезпечити старість: Детальний розрахунок

Нещодавня заява прем'єр-міністра України Дениса Шмигаль про те, що через 15 років держава не зможе виплачувати пенсії, змусила багатьох громадян України задуматися про способи накопичити собі на старість, передають Патріоти України.

Скільки потрібно накопичити

Якщо зараз людина витрачає на життя 500 доларів на місяць і сподівається зберегти такі ж споживчі витрати і після 60 років, збирати на старість потрібно починати, як мінімум за 20 років до цього віку. Якщо в 20 років відкладати по 5-7% від доходу, то це дозволить вести звичний спосіб життя в 60-65 років. Після 30 років сума відкладеного повинна бути не менш ніж 10%, ближче до 40 років - всі 20%.

Гроші - під матрацом

Найризикованішим варіантом вважається зберігання готівки в будь-якій валюті будинку. Заховані під матрац долар і євро девальвують приблизно на 2% в рік. Тобто через рік з відкладених 100 доларів залишиться тільки 98.

Крім того, існує ризик втратити гроші через крадіжку, або через власний порив витратити їх на щось дуже необхідне.

Банківський депозит

Відкрити депозит в банку найпростіше, існують можливості зберігати в банку суми від 100 гривень для громадян, починаючи з 14 років. У разі банкрутства Фонд гарантування вкладів зобов'язаний відшкодувати суму вкладів до 200 тисяч гривень.

Слід врахувати, що депозити потрібно переоформляти кожні три роки. Крім того, часто виникає спокуса зняти частину грошей з депозиту, що призупиняє зростання накопичень.

Рахунок в НПФ

Варіант з відкриттям рахунку в недержавному пенсійному фонді (НПФ) дозволяє збирати гроші і отримати до них доступ тільки після виходу на пенсію. Однак, слід врахувати, що НПФ не гарантує прибутковості накопичень.

Принцип його роботи такий: громадянин регулярно перераховує на свій рахунок частина доходу, а Фонд інвестує гроші в національну економіку - депозити, цінні папери. При цьому прибуток або збиток розділяються між усіма вкладниками.

Зняти гроші достроково можна при критичному стані здоров'я - інсульті, онкозахворювання, інвалідності. У разі смерті вкладника накопичення отримають його спадкоємці.

Нерухомість і цінні папери

Ринок акцій в Україні ще не настільки розвинений, як в Європі або США. Вийти на зарубіжний ринок можна тільки з великим капіталом, тому цей варіант далеко не для всіх.

Накопичувальне страхування життя

Такі накопичувальні програми дозволяють збирати гроші від 10 років і більше, при цьому вони враховують страхування на випадок хвороби або смерті. Оформити їх можна через страхові компанії, недержавні пенсійні фонди.

З плюсів - гроші можна вносити раз на рік. Крім того, передбачено приріст суми накопичення за рахунок щорічного відкладення і за рахунок нарахування відсотків. Додатковий бонус - власне страховка. Важливий мінус - мінімальний платіж суми в рік становить від 5000 грн.

Комбінуйте!

Можна використовувати для накопичення грошей на старість все згадані варіанти. Важливий момент - в якій валюті зберігати заощадження. Експерти кажуть, що оптимальне співвідношення 50/50 - тобто 50% накопичень тримати в гривні, 50% в доларах. Це збереже від зайвих переживань.

Джерело: Апостроф

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...