Коли українцям не вдасться зняти гроші з картки і за що вимагатимуть довідку - правила

В Україні діють обмеження щодо кількості коштів, які за добу можна зняти з банківського рахунку. Таке обмеження залежить від банку. При цьому якщо ви робите підозрілу операцію, банк додаткового може вимагати довідку, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL. "У мене було таке, що після зняття готівки з власного депозиту в ПриватБанку надійшло повідомлення, що я вже ліміт на зняття готівки вичерпав", – скаржиться мешканець Дніпра Кирило OBOZREVATEL. Депозит він поповнював із зарплатної картки протягом кількох років.

Після звернення до "Привату" проблему вдалося вирішити. "Зняв потрібну суму за кілька днів", – пояснює Кирило. Так, у банку діє обмеження: за день можна зняти в Україні не більше ніж 100 тис. грн, а за кордоном – еквівалент 50 тис. грн.

Обмеження ввели навіть для того, щоб не допустити масштабного виведення коштів з банківських рахунків. Водночас, якщо ви переведете гроші з одного свого рахунку на інший, такі проблеми не виникнуть. У цьому випадку можна зіткнутися лише з проблемами, що виникають у результаті фінансового моніторингу.

Що обов'язково повинні перевіряти:

  • операції з готівкою;
  • операції на нетипові для клієнта суми чи суму від 400 тис. грн;
  • перекази, які здійснюють за участю PEP (суспільні особи: чиновники, депутати всіх рівнів);
  • операції фізосіб-підприємців ("ФОПів") та юридичних осіб, які відкрилися менше трьох місяців тому.

Крім того, як зазначають у НБУ, зобов'язані призупинити та перевірити пов'язані між собою операції. Наприклад, якщо клієнт для того, щоб не перевищити ліміт, дробить операції.

"Ознаки пов'язаності операцій банк/установа визначає самостійно у внутрішніх документах з питань ДВК/ФТ (п.10 додатка 16 до Положення № 65, п. 10 додатка 15 до Положення № 107). Прикладами таких ознак можуть бути: здійснення переказів одним або декількома різними клієнтами в один день/протягом ними питаннями, текстами безкоштовних повідомлень та країнами (територіями) одержувачів", – йдеться у роз'ясненні НБУ.

В ЄС кинули виклик Visa та Mastercard, створивши нову велику платіжну систему: Що відомо

субота, 28 вересень 2024, 17:37

У Європейському Союзі розробили власну платіжну систему, яка покликана замінити розробки фінансових компаній Visa та Mastercard. Проект Wero створили за підтримки 16 великих банків та платіжних компаній, включаючи BNP Paribas, Deutsche Bank та Worldlin...

Українцям перерахують пенсії: Стали відомі деталі масштабної реформи

субота, 28 вересень 2024, 17:25

В Україні до кінця 2024 року мають ухвалити масштабну пенсійну реформу. В результаті мають збільшити пенсії тих, хто давно вийшов на заслужений відпочинок, передають Патріоти України. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді розповіла м...