Колись клімат був дуже схожий на земний: Чому на Марсі зникли моря і озера

Причина виявилася такою, що ймовірно відновити водні запаси на Червоній планеті не вийде.

Палеонтологи, на основі даних з міжпланетної станції MAVEN, з'ясували, чому всі запаси води з Марса випарувалися в космос, повідомляють Патріоти України.

Раніше клімат Марса був теплим і вологим: чимось він нагадував земний. Однак через деякий час вся вода з Червоної планети випарувалася в космос. І цей процес триває. Відповідно до загальноприйнятої теорії, вода з Марса спершу розпадалася на молекули водню, а вже потім ці молекули зникали в космосі.

Розрахунки показують, що за останній мільярд років ця частина повітряної оболонки планети втратила стільки води, скільки вистачило б на те, щоб покрити її поверхню океаном товщиною в 44 см. Ще 17 см води Марс втратив через пилові бурі.

На основі даних з орбітального зонда MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), вчені висунули нову гіпотезу, чому Марс в один момент став безводним. Аналізуючи інформацію зі станції, дослідники зрозуміли, що молекули води якимось чином прослизають через захисний атмосферний бар'єр набагато легше, ніж вважалося раніше.
Вони припустили, що десь на висоті в 50-60 кілометрів і вище, де знаходиться так звана «гігропауза» (gygropause). Цей бар'єр захищає земну воду, утримуючи її в хмарах і не даючи водню «втекти» в космос.
Вчені за допомогою приладів зонда MAVEN з'ясували, де знаходиться гігропауза і типову кількість води по обидві її сторони. Виявилося, що вона зовсім не була непроникна для парів води. Відповідно вода в верхніх шарах атмосфери Марса знаходиться протягом всього року. У верхніх шарах атмосфери її концентрація різко зростала влітку в південній півкулі Марса і під час потужних пилових бур.
На основі цього був зроблений висновок, що вода з Марса потрапляє в космос безпосередньо. Вона піднімається у верхні шари його атмосфери, де починає взаємодіяти з космічними променями і сонячним вітром. Наступним кроком на шляху вивчення планети буде робота з пошуку точного періоду, коли цей процес почався.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...