Компенсації за зруйноване війною житло отримає більше українців: Що варто знати

В Україні помітно змінили систему компенсацій за зруйноване та пошкоджене через війну житло за програмою єВідновлення. Тепер її дію розширили на прифронтові території та райони активних бойових дій, передають Патріоти України.

Раніше у таких зонах не дозволялося подавати заявки щодо оцінки руйнувань. Зміни передбачені ухвалою Кабінету міністрів № 806.

Так, українці, чиї пошкоджені чи зруйновані будинки розташовані на прифронтових територіях та територіях активних бойових дій, теж зможуть отримувати компенсації. З урахуванням ситуації безпеки комісії на місцях зможуть проводити обстеження знищених та пошкоджених об'єктів.

При цьому залишається важлива умова – на такій території мають функціонувати державні електронні інформаційні ресурси. Як пояснила OBOZ.UA голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк, запуск програми єВідновлення для житла на територіях активних бойових дій, що тривалий час відкладався через складність організації роботи комісій, що підтверджують пошкодження чи знищення житла.

"Щодня окупанти перетворюють безліч населених пунктів на порожнечу – на територіях бойових дій масштаб руйнувань за попередніми оцінками, навіть без детального аналізу, можна оцінити як тотальне знищення всього. Тепер комісії зможуть працювати на місцях, а процес фіксації пошкоджень дозволить програмі компенсацій допомогти людям на цих територіях... Довгий час ми чекали саме на рішення уряду, яке дало б старт нинішньому розширенню програми", – розповіла Шуляк.

Оцінкою ушкоджень у рамках єВідновлення мають займатися спеціальні комісії, які створені при органах місцевого самоврядування. Їхні члени приходять і на місцях оглядають житло.

На сьогоднішній день в Україні працює близько 700 таких комісій. Але у разі житла, розташованого поблизу зони бойових дій, можливості обстежити його були обмежені. "Тепер , за умови, якщо це буде безпечно, комісії зможуть це робити для територій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси", – додала Шуляк.

Вона також закликала уряд ще раз розширити її Відновлення. Зокрема, для того, щоб компенсації могли отримати мешканці тимчасово окупованих територій (ВІТ).

"Мелітополі, де обстеження знищеного житла проводилося за допомогою супутникових знімків, аеро-фотозйомки та дистанційного зондування Землі. У травні цього року цей проект визнано успішним і перші 2 млн гривень пішли як компенсація заявникам з Мелітополя. Стало зрозуміло, що програму можна і потрібно розширювати на інші міста – рішення було за урядом і вчора 10 липня він видав відповідну постанову", – повідомила Шуляк.

Як отримати компенсацію за зруйноване житло

Алгоритм для отримання компенсації єВідновлення:

  • Подати за допомогою порталу або програми Дія інформаційне повідомлення про пошкоджене або знищене житло;
  • Подати заяву за компенсацію через портал або додаток Дія через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або у нотаріуса.
  • Перед поданням заяви через ЦНАП переконайтеся, що об'єкт зареєстровано у Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Без цього отримати компенсацію не вдасться;
  • Дочекатися, доки житло обстежить комісія – це відбудеться протягом 30 днів. Вона винесе рішення про надання компенсації;
  • За позитивного рішення про компенсацію за пошкоджене житло для отримання коштів громадянину потрібно відкрити рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Поки що їх сім: ПриватБанк, Monobank, "Сенс банк", А-банк, ПУМБ, Sportbank та izibank.

Вас може зацікавити:Стадіон у Парижі збожеволів після стрибка Магучіх. З'явилося відео, що відбувалося на трибунах

У разі знищеного житла алгоритм дещо інший. Необхідно подати звернення щодо фінансування придбання житла, щоб забронювати відповідні кошти.

Для цього потрібно оновити програму Дія до останньої версії, після чого в розділі є Відновлення відкрити вкладку "Сертифікати на житло" та натиснути "Забронювати кошти". Протягом 5 робочих днів заявнику надійде підтвердження Дії про те, що кошти заброньовані. Після цього на придбання нової нерухомості у громадян є 30 днів.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Країна більше заробила, ніж витратила: Біженці з України рекордно поповнили бюджет Чехії

понеділок, 16 вересень 2024, 19:59

Протягом першого півріччя 2024 року Чехія заробила 4,4 мільярда крон завдяки податкам і страховим внескам, сплаченим українськими біженцями, що перевищило державні витрати на їх підтримку. Українські біженці стали значним джерелом доходу для чеського б...