Кому війна, а кому - гроші? Польща рекордно наростила експорт у Білорусь - звідти підозрілі товари потрапляють до Росії

Польща, яка вимагає торгових обмежень проти України, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну втричі - до рекордного рівня - наростила експорт продукції до Білорусі. Ця країна фактично має спільний ринок із РФ, і частина товарів з Польщі, зокрема подвійного призначення, продовжує надходити до Росії, приносячи "кривавий" дохід польським експортерам, передають Патріоти України.

Про це свідчать дані проєкту Weekly Chart. Наголошується: Білорусь, по якій санкції не вдарили так сильно, як по самій РФ, тепер є важливим торговим "вікном" для росіян, що хочуть отримувати звичні для себе товари з цивілізованого світу.

Цим і користується Польща. У 2023 році ця країна ЄС поставила до Білорусі товарів на $2,9 млрд (дані UN Comtrade). Це все ще менше експорту до РФ ($3,7 млрд), проте більш показовою є саме динаміка: якщо у випадку з Росією польський експорт впав у чотири рази після лютого-2022, то обсяги продажів товарів до Білорусі після незначного просідання на початку 2022-го росли і дійшли до рекордного рівня щонайменше з 2000 року.

Що Польща продає Білорусі: експорт зростає за рахунок техніки та машин

Важливе місце в експорті з Польщі до Білорусі посідають автомобілі. У грошовому обчисленні 2023 року вони становили майже третину від усіх проданих товарів (майже $1 млрд). На другому місці знаходиться експорт пластику ($217 млн), на третьому – машинне обладнання ($158 млн), на четвертому – електроніка ($148 млн), а на п'ятому – фарби ($125 млн).

"У першій двадцятці товарів на експорт зустрічається чимало позицій, пов'язаних із виробництвом: промислове обладнання, локомотиви, оптичні приладдя, електроніка. Зокрема, саме їхній експорт до Білорусі зростав протягом минулого року", – йдеться у розслідуванні.

Слід враховувати, що за класифікацією санкційної групи Макфола-Єрмака категорії "механічні пристрої" та "електричні машини" ("електроніка") включають товари подвійного призначення. Тобто це цивільні товари, які РФ може використати у військових цілях. У 2023 році Польща продала Білорусі лише електроніки подвійного призначення на $7,4 млн.

Ще одна підозріла категорія – "оптика". По ній польський експорт до Білорусі досяг 34 млн дол., переважно в частині медтехніки, контактних лінз та окулярів для корекції зору. Із цієї суми на позиції подвійного призначення припало близько $650 тис.

""З вересня-2023 продаж до Білорусі саме товарів подвійного призначення суттєво впав або зовсім припинився за низкою позицій. Але не за всіма. Найбільшими категоріями за вартістю експорту з Польщі до Білорусі були транспортні засоби: легкові автомобілі, причепи та напівпричепи, вантажівки, трактори , автозапчастини Навряд чи в Білорусі настільки різко зросло споживання цих товарів, щоб торік закупити їхню рекордну кількість за 20 років Як можливо пояснити стрибок у торгівлі? Можливо, відповіді допоможуть митним даним торгівлі між Білоруссю та Росією", – зазначають автори дослідження.

Так, Білорусь дійсно збільшила експорт цих товарів до Росії. Особливо помітне зростання відбулося у категорії транспортних засобів, постачання яких з Білорусі до РФ досягли $60 млн. Також зріс експорт у напрямку держави-агресора для електричних машин та оптики. Також Білорусь продовжує везти до Росії побутову техніку.

"Після історій про пральні машини, які розбирають, щоб дістати з них чіпи для військової техніки, постачання будь-якої техніки до Росії та Білорусі виглядають щонайменше дивно. І "гуманітарними цілями" як у випадку з фармацевтикою або їжею таку торгівлю пояснити не можна", – резюмують розслідувачі.

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...