Кремлю зарано радіти: Норвегія рятує Європу від шантажу "Газпрому"

Напад паніки на європейському ринку газу із зростанням котирувань майже до 1000 доларів за тисячу кубометрів, схоже, почав відступати. На допомогу європейському ринку, де газ подорожчав на 300%, а електроенергія - удвічі, прийде другий найбільший постачальник - Норвегія. Потоки норвезького газу раніше "схлопнулись" через профілактичні роботи на родовищах, але 15 вересня було піковим днем скорочення поставок через профілактику, каже аналітик Refinitiv Уейн Брайан. Тепер до кінця року норвезький експорт буде відновлюватися, повідомляють Патріоти України із посиланням на Bloomberg.

У серпні Норвегія експортувала 9,4 млрд кубометрів газу - на 15% більше, ніж роком раніше. Національна газовидобувна корпорація Equinor буде нарощувати видобуток усіма можливими способами і планує задовольнити попит, заявила Reuters фінансовий директор компанії Ульріка Ферн.
Поставки скрапленого газу в Європу також почали збільшуватися після того, як ціни наздогнали рівні Азії, куди влітку йшла левова частка вільного СПГ. За даними Kpler - компанії, що відстежує танкерні перевезення, в серпні Євросоюз отримав 4,98 млн т зрідженого газу - на 6% більше, ніж в червні. Вересневі поставки збережуться на цьому ж рівні, оцінює Kpler.
Проте, газова криза в ЄС ще далека від вирішення, і поки не проясниться ситуація з поставками з Росії, ціни можуть продовжити зростання, пишуть аналітики Energi Danmark: хоча «Газпром» повернув до нормальних рівнів прокачування по трубі «Ямал-Європа», запаси газу в ПСГ до початку опалювального сезону залишаються рекордно низькими - трохи більше 70%.
За даними ФТС, в липні «Газпром» на 10% скоротив експорт газу, в серпні різко зменшив прокачування по маршруту через Білорусь і Польщу, а починаючи з вересня на 12% урізав транзит через Україну.
В кінці серпня, після того як суд Дюссельдорфа відмовився виводити «Північний потік-2» з-під газових правил ЄС, «Газпром» припинив продаж газу на своїй електронній торговій платформі, де клієнти могли «добрати» обсяги понад закладених в довгострокові контракти.
Чи виправдається агресивна стратегія Кремля на продавлювання «Північного потоку-2», залишається неясним. Не виключено, що регулятор газового ринку Німеччини, у якого є 4 місяці на сертифікацію трубопроводу, «видасть всі необхідні дозволи в найкоротші терміни», говорить Дмитро Маринченко, старший керуючий Fitch.
Проте, почати поставки до 1 жовтня по другій гілці потоку не вийде, визнав глава «Газпрому» Олексій Міллер.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...