Крок до звільнення від вугільної залежності: Україна ініціює переговори з Німеччиною про авансування "зеленого" водню

В.о. глави Міненерго України Юрій Вітренко в рамках обговорюваної з німецькою стороною співпраці в водневій економіці запропонує розглянути можливість авансування транспортування або експорту "зеленого" водню з України в Німеччину, повідомляють Патріоти України.

"Ми хотіли б розглянути питання про можливість структурування відповідних контрактів, що передбачають авансові платежі з боку Німеччини за "зелений "водень", - цитує прес-служба Міненерго слова Вітренка під час відеоконференції з представниками Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини, яка пройшла днями.

За словами в.о. міністра, за допомогою авансу Україна зможе фінансувати розвиток "зеленої" і водної енергетики, яка заміщає вугільну генерацію. "Потрібно переходити від вкладення коштів у вугільну генерацію до інвестування в поновлювані джерела, системи накопичення енергії, новітні технології - це дозволить Україні позбутися вугільної залежності", - зазначив Вітренко.
За словами експертів, транспортування водню може також стати альтернативою транзиту газу, обсяги якого можуть ще впасти після завершення контракту з "Газпромом" в 2025 році. Учасники зустрічі на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем також обговорили співпрацю з німецьким товариством над проектом трансформації вугільних регіонів, який буде впроваджуватися за підтримки уряду Німеччини.
"Важливо, що сьогодні під час зустрічі з німецькими партнерами глава уряду вперше проголосив конкретні дати відмови України від використання вугілля, ми розглядаємо кілька сценаріїв поступової відмови", - прокоментував зустріч заступник міністра енергетики Ярослав Демченков.
За його словами, перший сценарій передбачає виконати поступову відмову до 2040 року. Вона можлива за умови отримання Україною міжнародної фінансової підтримки процесу фізичного закриття шахт, інтеграції українських та європейських енергетичних ринків і реалізації інвестиційних проектів по заміщенню теплової вугільної генерації кліматично-нейтральними потужностями.

"Інший сценарій - песимістичний - це відмова від використання вугілля до 2070 року. Ми повинні посилити міжнародне співробітництво та зробити технологічний стрибок, щоб досягти мети до 2040 року і стати кліматично нейтральною країною до 2050 року", - доповнив він.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...