Кров на руках - не завада? Нідерланди ведуть секретні газові переговори з Росією, незважаючи на катастрофу MH17, - ЗМІ

Нідерланди таємно продовжили переговори з Росією щодо газу, незважаючи на те, що відносини між двома країнами були заморожені через катастрофу MH17 на Донбасі, передають Патріоти України.

"Після декількох років глухого кута бізнес-співтовариство відновило контакти між Нідерландами і Росією в 2017 році через свою спільну робочу групу з енергетики", – заявляють джерела. Про це повідомляє DutchNews.

Робоча група, до якої входять міністри з обох країн, була створена на початку 1990-х років. Вона збирається кожні 18-24 місяці для обговорення поточних економічних питань.

При цьому парламент Нідерландів не афішував відновлення зв'язків. Зокрема, міністр закордонних справ Стеф Блок, відповідаючи на питання про двосторонні контакти з Росією, не згадав про ці групи, хоча їх зустрічі проходили в Москві.

Журналісти відзначають, що не випадково в проєкті "Північний потік-2" беруть участь і компанії, які відновили ці зв'язки, в тому числі російський "Газпром" і англо-голландська транснаціональна "Шелл".

Що відомо про російський газопровід

"Північний потік-2" піде в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виключні економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проєкт оцінюється в 9,5 млрд євро. Його реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати "Північний потік-2" сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. "Газпром" надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.

Україна, Польща, країни Балтії та США критикують ПП-2. На їхню думку, ЄС може потрапити в залежність від російського газу. Україна також не хоче втратити роль транзитера газу. У цьому разі вона втратить 3 млрд щорічного доходу. Берлін обіцяє гарантувати транзит через Україну навіть після будівництва газопроводу.

Є проблеми: Нацбанк повідомив, які регіони найбільше відчувають брак робочої сили

субота, 4 травень 2024, 2:35

З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин - міграція, демографічні втрати та окупація. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, передають Патріоти України. Так, за оцінками НБУ, робоча сила у в...

Найбільший морський перевізник світу вирішив ліквідувати свій бізнес у Росії

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:32

Данська логістична компанія A.P. Moller-Maersk Group відновила процедуру ліквідації своєї російської дочірньої компанії ТОВ «Maersk». Про це пише російський ресурс РБК, передають Патріоти України. У 2022 році, після початку російського вторгнення в Укр...