Купівля квартири в Європі: Скільки доведеться відкладати, щоб придбати житло у країнах ЄС

Мешканцю Польщі, щоб купити собі квартиру площею 50 квадратних метрів, доведеться відкладати майже всю свою зарплату упродовж 7 років. І то за умови, що його заробіток - не нижчий за середній по країні. Це - не найкращий показник у ЄС, проте й не найгірший. Квартира в Європі - дороге задоволення, а її покупка потребує тривалого самозречення від багатьох життєвих благ Про те, скільки років доведеться заощаджувати середньостатистичним жителям країн ЄС, щоби придбати власне житло, розповів finance.ua, передають Патріоти України.

Ще до початку війни багато українських заробітчан прицінювалися до житла в країнах Євросоюзу. А з початком повномасштабного вторгнення про купівлю власної квартири в якійсь із європейських країн почали замислюватись дедалі більше українців. Однак житло в Європі коштує недешево. Але при цьому експерти радять оцінювати доступність житла не за абсолютною вартістю квартир, а за купівельною спроможністю середньої зарплати в країні. Чим менше часу доведеться накопичувати на житло, тим воно доступніше.

Отже, якщо брати в розрахунок середню зарплату в Польщі, яка мало не дотягує до 6300 злотих (1340 євро), то поляку доведеться відкладати 80% свого заробітку протягом 7 років. При цьому йому вдасться придбати на зекономлені гроші не царські хороми, а звичайну квартиру площею 50 квадратних метрів. Медіанна вартість такого житла у Польщі становить понад 107 тисяч євро.

Однак у ЄС є чимало країн, в яких заради купівлі власного житла доведеться працювати ще довше, ніж у Польщі. Наприклад, у Чехії доведеться відкладати на покупку аналогічної квартири 120 місяців (10 років), а у Словаччині збирання грошей на квартиру займе 140 місяців – понад 11 з половиною років.

Однак є чимало європейських країн, в яких можна накопичити на житло за коротший термін. Найшвидше можна накопичити на свій кут у Данії. Середньостатистичному датчанину знадобиться відкласти лише 40 своїх зарплат, щоби мати власні квадратні метри. Трохи більше, 50 місяців, доведеться збирати ірландцю. Ще більше доведеться бути аскетами мешканцям Іспанії (65 місяців), Італії (85), Німеччини (90) та Франції (95). Щодо українців, то сьогодні важко вивести середній показник, оскільки національна валюта девальвує дуже швидко. А тому збирати на житло доведеться дедалі довше і довше.

Подалі від блекаутів: В Україні фіксується рекордне виробництво електроенергії ГЕС

вівторок, 19 березень 2024, 5:58

Унаслідок раннього водопілля українські гідроелектростанції виробляють близько 65 млн кВт-год. електроенергії щодня, що є рекордним показником. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота. За йог...

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...