Курс долара в Україні буде більш гнучким: У НБУ розповіли про подальшу ситуацію на валютному ринку

Нацбанк працює над тим, щоб курс долара в Україні був гнучкішим. Зусилля регулятора спрямовані на формування належних передумов переходу до пом'якшення обмежень на валютному ринку. При цьому чекати повноцінного режиму плаваючого курсоутворення найближчим часом українцям не варто, передають Патріоти України.

До початку великої війни валютний курс в Україні був плаваючим та встановлювався за результатами торгів на міжбанківському валютному ринку. Відразу після російського вторгнення Нацбанк із метою забезпечення стабільної роботи фінансової системи країни зафіксував валютний курс на рівні 29,25 гривні/долар США. У липні 2022 року фіксований курс було підвищено до рівня 36,56 гривні/долар. На такому рівні він тримається і донині.

У НБУ офіційно заявили, що "фіксований курс в умовах значної невизначеності, спричиненої повномасштабною війною, відіграє важливу роль для стабілізації економіки, виконуючи функцію якоря для заспокоєння очікувань".

Щоб перехід до гнучкого курсу не став стресом для економіки та громадян, НБУ, зокрема, зберігає облікову ставку на рівні 25%, а також вживає додаткових заходів, спрямованих на забезпечення привабливості та збільшення терміновості заощаджень у гривні.

При цьому регулятор зазначив, що кроки щодо пом'якшення валютних обмежень і в напрямку більшої гнучкості курсу будуть прив'язуватися не до тимчасових кордонів, а до наявності необхідних макроекономічних передумов.

"Важливим пріоритетом НБУ є збереження стійкості та керованості курсової динаміки як важливого елемента досягнення низької та стабільної інфляції. З огляду на це, а також враховуючи обмежену здатність валютного ринку до самозбалансування, навіть після переходу до більш гнучкого курсу, НБУ й надалі контролюватиме ситуацію на валютному Виходячи з цього, звертаємо Вашу увагу, що… мова йде саме про перехід до більшої гнучкості курсу в перспективі при формуванні необхідних передумов», — повідомили в Нацбанку

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...