"Курс не зупиниться на 30 грн/$": Економіст відреагував на рішення Зеленського обвалити гривню

Руками НБУ в Україні дійсно можна спровокувати обвал національної валюти.

Український економіст і політолог Олександр Охріменко вважає, що ідею про обвалення курсу гривні президенту Володимиру Зеленському міг підказати хтось із його радників, так як глава держави не сильний в економічних питаннях. Про це експерт заявив на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"Я розумію, що Володимир Зеленський погано розбирається в економіці і не повинен президент добре розбиратися в економіці. Президент - політична фігура. З цієї причини, коли він сказав, що треба, щоб в держбюджеті заклали курс 30. Але взагалі-то в держбюджеті не курс 30 заклали, 27,5 заклали. 30 - були розмови. А по-друге, давайте зробимо курс долара 30 грн, буде добре, я це чув за часів Януковича", - розповів Охріменко.

За словами економіста, тоді в Кабміні говорили, що курс долара в Україні 8 грн / $ - погано. "Пам'ятайте, чим це все закінчилося? Пам'ятайте 14-15-і роки? Ой, як все тоді кричали, ті, які виступали проти 8", - з іронією нагадав експерт.

Охрименко зазначив, що руками НБУ в Україні дійсно можна спровокувати обвал гривні. Однак, як тільки почнеться істотна девальвальція, на курсі в 30 грн / $ падіння не зупиниться, "полетить далі". "Буде летіти до 40 з такою швидкістю, що мало не покажеться", - припустив економіст.

За оцінками фінансистів, зараз в Україні на руках у населення 90 млрд готівки валюти. Будь-які істотні коливання традиційно призводять до запаморочливою паніки. "Чорний ринок" розганяє паніку ще далі, і з цієї причини 30 грн / $ не зупиняться.

"На сьогоднішній момент в ідеальному варіанті курс повинен бути 20 і нижче. Взагалі, в ідеальному варіанті добре курс 5. Взагалі добре, коли у нас курс не змінюється. Ну як не змінюється? 2,5% вгору, 2,5% вниз. А всі ці розмови - "зробимо 30, і буде економічне диво" - нісенітниця і повне незнання економіки. Це вже все було", - резюмував Охрименко. Зазначимо, згідно з даними Нацбанку, на 10 липня встановлені офіційні курси валют: 100 доларів США - 2693,35 гривні (-0,017 гривні), 100 євро - 3053,59 гривні (+0,106 гривні).

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...