Курс валют на найближчий тиждень. Покупати, чи продавати "бакси": Що прогнозують фінансові аналітики для України

Гривня продовжить зміцнюватися до долара

Протягом найближчого тижня очікується помірне зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 27,8 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 27,8/28,0 грн. Про це заявив Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі, зазначають Патріоти України.

Як нагадав експерт, за минулий тиждень курс долара до гривні помітно знизився на всіх сегментах валютного ринку на 0,8-1,1%.

Так, з п'ятниці по п'ятницю офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 28,30 до 28,08 грн (-0,8%). Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «Укрділінг», за цей же час знизилися з 28,25/28,27 до 27,94/27,96 (-1,1%). Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках знизилися за тиждень з 28,24/28,44 до 27,96/28,20 (-1,0%/-0,9%). При цьому спред між середнім продажем і середньою покупкою розширився з 0,7% до 0,9% за рахунок більш швидкого зниження курсу покупки у порівнянні з продажем.

Зазначимо, Національний банк України (НБУ) протягом тижня 7-11 грудня 2020 року купив на міжбанківському валютному ринку 79 млн доларів. При цьому центробанк не проводив інтервенції з продажу валюти. Таким чином, НБУ вийшов на ринок після чотирьох тижнів, протягом яких він відмовлявся від інтервенцій з купівлі або продажу валюти.

Національний банк України (НБУ) на 14 грудня 2020 року встановив офіційний курс на рівні 27,96 гривень за долар. За минулий тиждень курс знизився на 1,1% (з 28,29 на 7 грудня).

Продавати чи купувати валюту

Експерти кажуть, що ситуативне здешевлення долара робить зараз вигідною його покупку. А ось продавати валюту за настільки низьким курсом варто тільки при гострій потребі.

Андрій Шевчишин нагадав, що до держбюджету України на 2021 рік закладено курс долара 29,1 грн/долар, тому навряд чи варто чекати після Нового року подальшої стійкої ревальвації гривні.

«Довгостроковий тренд не змінився: гривня повільно знецінюється, як і раніше надійніше зберігати заощадження у валюті», – упевнений Андрій Шевчишин.

Олександр Охріменко повторив, що зараз українці більше здають валюти, ніж купують, готуючись до новорічних свят.

«У такій ситуації в перспективі виграють ті, хто зараз, навпаки, купить валюту, а не здасть», – говорить Олександр Охріменко.

За словами експертів, гривню постійно зміцнюють надходження валюти з-за кордону від трудових мігрантів. Ця валюта йде на готівковий ринок, стримуючи зростання курсу.

Джерело: РБК-Україна

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Курс долара в Україні значно зріс: Озвучено прогноз, чи дійде до 40 грн і чи варто скуповувати валюту

вівторок, 23 квітень 2024, 7:27

В Україні курс долара за останні кілька місяців зріс більш ніж на 4% і наблизився до психологічної позначки у 40 грн. Головна причина – Національний банк зменшив обсяги валютної інтервенції, передають Патріоти України. Подорожчання долара триватиме, б...