Китай планує обмежити експорт обладнання для виробництва дронів і оптики: Як це стосується України

У Китаї взяли під контроль експорт широкого переліку обладнання для виробництва цивільних дронів та засобів, пов’язаних із їхнім використанням, передають Патріоти України.

З 1 вересня обмеження стосуватимуться продажу іншим державам деяких видів двигунів для безпілотних літальних апаратів, лазерів, комунікаційного обладнання та систем боротьби з дронами, експлуатаційні параметри яких перевищують визначені китайською стороною контрольні показники.

Про це повідомили 31 липня у міністерстві торгівлі КНР. Там заявили, що обмеження матимуть тимчасовий характер, на час дії рішення для кожного продажу товарів із груп, щодо яких запроваджено контроль, китайські виробники мають отримувати дозволи у мінторгівлі.

У міністерстві рішення про встановлення контролю над експортом товарів для виробництва цивільних дронів та засобів, пов'язаних з їхнім використанням обґрунтували потребами "захисту національної безпеки та інтересів Китаю", не розтлумачивши, які загрози КНР несе такий експорт, але згадавши про війну Росії проти України.

У китайському відомстві вказали на зростання ризику застосування цивільних дронів у воєнних цілях, а також зазначили, що з початку війни Росії в Україні деякі компанії добровільно обмежили діяльність у зонах конфлікту.

"З початку кризи в Україні деякі китайські цивільні компанії дронів добровільно призупинили свою діяльність у зонах конфлікту", – йдеться в заяві китайського міністерства.

Тимчасовий контроль, зазначили у міністерстві, запроваджується тимчасово, він не має розтягнутися довше, ніж на два роки.

Згідно з офіційною заявою на сайті міністерства торгівлі Китаю, обмеження набудуть чинності з 1 вересня і стосуватимуться деяких видів двигунів для безпілотних літальних апаратів, лазерів, комунікаційного обладнання, а також систем боротьби з дронами, експлуатаційні параметри яких перевищують визначені китайською стороною контрольні показники.

Так, поміж іншого, під урядовий контроль потрапило обладнання для виробництва апаратів, максимальна злітна маса яких перевищує 7 кг, лазери цілевказання, які можуть стабільно працювати за температури понад 55°C, модулі передачі відео на відстань більш як 50 км, а також обладнання для засобів боротьби з безпілотниками з радіусом постановки радіоелектронних перешкод понад 5 км.

Для кожної операції з продажу зазначених товарів китайські експортери муситимуть отримувати дозволи мінторгівлі КНР.

Як зазначили в "Укрінформі", галузь виробництва безпілотників у Китаї дуже добре розвинена, а китайське обладнання для виробництва дронів експортується до багатьох держав світу. Навіть у США понад половина усіх вироблених безпілотників містять компоненти китайської компанії DJI, одного зі світових лідерів галузі.

"Такі дрони мають високі експлуатаційні характеристики та широко використовуються, зокрема, службами громадської безпеки низки країн світу", – зазначає видання.

В ЄС кинули виклик Visa та Mastercard, створивши нову велику платіжну систему: Що відомо

субота, 28 вересень 2024, 17:37

У Європейському Союзі розробили власну платіжну систему, яка покликана замінити розробки фінансових компаній Visa та Mastercard. Проект Wero створили за підтримки 16 великих банків та платіжних компаній, включаючи BNP Paribas, Deutsche Bank та Worldlin...

Українцям перерахують пенсії: Стали відомі деталі масштабної реформи

субота, 28 вересень 2024, 17:25

В Україні до кінця 2024 року мають ухвалити масштабну пенсійну реформу. В результаті мають збільшити пенсії тих, хто давно вийшов на заслужений відпочинок, передають Патріоти України. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді розповіла м...