Має змінити траєкторію небесного тіла: NASA відправить у космос апарат для навмисного зіткнення з астероїдом

Перший етап місії DART (Double Asteroid Redirection Test), яка здійснюється для зміни траєкторії руху астероїдів шляхом спрямованого тарана спеціально запущеним для цього апаратом, повинен стартувати 23 листопада 2021 року. Очікується, що "снаряд" виведе на орбіту ракету-носій SpaceX Falcon 9. Запуск буде зроблений з каліфорнійської бази ВПС США Vandenberg. Про це повідомляє інтернет-ресурс edition.cnn.com, передають Патріоти України.

Власне, сам спрямований таран космічного об'єкта вчені планують провести у вересні 2022 року. Саме тоді апарат DART підлетить до унікального астероїда Дідім. Втім, метою тарана буде не сам астероїд, а його супутник Діморфос, який обертається навколо свого "старшого побратима".

Астероїд 65803 Дідім вчені виявили ще в 1996 році. Однак лише через 7 років, в 2003-му, чеський астроном Петро Правець в процесі спостереження за космічним мандрівником виявив, що у нього є природний супутник - менший за розмірами астероїд, який був названий Діморфосом.

Розміри Дідіма становлять близько 780 метрів в поперечнику, в той час як Діморфос має діаметр всього 160 м. Якщо говорити про траєкторію руху цієї бінарної астероїдної системи, то один оборот навколо сонця Дідім і його компаньйон здійснюють за 770 земних днів (2 роки і 1 місяць ). Відстань від центрального світила під час руху коливається від 1 до 2,3 астрономічної одиниці. Варто нагадати, що відстань від Землі до Сонця і є, власне, однією такою одиницею. У вересні 2022 року подвійний астероїд наблизиться до нашої планети приблизно на 11 млн км. Це буде сигналом для початку дії апарату DART. Він цілеспрямовано зробить таран меншого з каменів - Діморфоса, для того щоб змінити його траєкторію.

Весь процес підльоту і зіткнення буде відображений штучним супутником Італійського космічного агентства Light Italian Cubesat. Цей апарат відокремиться від основного корабля перед ударом і зніме на плівку все, що відбувається. Вчені очікують, що спрямований таран апарату зі швидкістю приблизно 23 800 км / год пригальмує Діморфос приблизно на 1%. Незважаючи на мізерне значення, цього буде цілком достатньо, щоб змінити орбітальну швидкість меншого з космічних мандрівників.

Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

субота, 27 квітень 2024, 6:58

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не п...

На готівкові платежі введено ліміт: Стало відомо, яку суму дозволяють витрачати в ЄС

субота, 27 квітень 2024, 6:45

В ЄС посилюють боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Так, узгоджений у Європарламенті пакет законів передбачає, зокрема, загальноєвропейський ліміт 10 тис. євро на готівкові платежі. Інакше кажучи, у країнах ЄС обмежили готівкові пл...