Масовий та індивідуальний перерахунок пенсій: Коли вони проводяться і чому деякі виплати не проіндексують

В Україні, де в березні заплановано індексацію пенсій, існує процедура перерахунку суми пенсій. Перерахунки пенсій бувають масові та індивідуальні, пише НаПенсії, передають Патріоти України.

Індивідуальний перерахунок — це коли людина донесла якийсь документ, що впливає на розмір пенсії або настали обставини, що дають право на підвищення саме її пенсії.

Найпоширеніший приклад: людина відпрацювала після виходу на пенсію ще два роки та претендує на перерахунок пенсії за стажем.

Масовий перерахунок — це коли відбувається перерахунок пенсій у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму або здійснюється індексація пенсій. До масового перерахунку можна віднести, наприклад, встановлення вікових надбавок.

До речі, якщо людина працює, а прожитковий мінімум виріс, то їй надбавку за стаж не перерахують. Але якщо людина вже не працює, то відбудеться перерахунок пенсії.

Так, наприклад, у грудні 2022 року прожитковий мінімум збільшився із 2027 до 2093 гривень. Якщо людина, наприклад, має 2 роки наднормативного стажу, то надбавка за стаж збільшиться з 40,54 до 41,86 гривні (2093 грн х 2%). Тобто в такому разі пенсія збільшиться лише на 1,32 гривні.

У березні очікується обіцяна індексація. У зв'язку з цим треба бути готовим до того, що нові пенсії зазвичай не індексують. Причина — вони і так призначаються з урахуванням нового показника середньої зарплати по країні. Один із основних смислів індексації полягає якраз у тому, щоб підтягувати розміри пенсій, призначених давно, адже при їх розрахунку використовуються нижчі (застарілі) показники середньої зарплати.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...