Монетизація по-новому: У кого з українців відберуть субсидію готівкою

З травня для українців, які отримують субсидії на оплату компослуг, почалося переоформлення держдопомоги на літній (не опалювальний) сезон, який триватиме до 1 жовтня, повідомляють Патріоти України.

Як роз'яснило Мінсоцполітики, її перепризначать тим, у кого немає боргів станом на 1 травня, іншим доведеться спершу погасити або реструктуризувати (розстрочити) недоїмку.

  • Як нараховують?

.У профільному департаменті Мінсоцполітики нам уточнили: якщо субсидіант отримав в березні і квітні субсидію готівкою, не має боргів з оплати компослуг за лютий і березень, рівень доходів і склад його родини не змінився (ніхто не народився, не помер, не в'їхав і не виїхав з житла), то такій людині держдопомогу перепризначать автоматично і видадуть її, як і раніше, готівкою: на пенсійну картку, для непенсіонерів – через Ощадбанк або через "Укрпошту". Якщо, звісно, держдопомога їм покладена на неопалювальний сезон, коли суми в платіжках істотно менше, ніж в опалювальний сезон.

Тим, у кого є зміни в доходах або складі родини, але немає боргів, а також внутрішньо переміщеним особам (біженцям з Донбасу і Криму), треба звернутися із заявою до підрозділу Мінсоцполітики за місцем реєстрації (прописки). Це необхідно для коректного розрахунку суми держдопомоги, щоб субсидіант не втратила свого або не повертав потім надмірно нараховане.

А ось ті, хто мають борг понад 340 грн, субсидію автоматично не отримають – тільки після звернення до підрозділу Мінсоцполітики та погашення або реструктуризації (розстрочки) боргів. Після чого таким людям призначать держдопомогу, якщо вона покладена, але видадуть уже в безготівковій формі на сезон, як таким, що "не виправдали довіри". Тобто вони не зможуть скористатися зекономленими грошима.

  • Як готуються?

Як повідомив прем'єр Володимир Гройсман, субсидіантів-боржників, які отримали готівку, налічується 15-25%, залежно від регіону. Тепер, з травня, частина суми за компослуги, яку оплачує держбюджет, надходитиме на рахунок такого одержувача до Ощадбанку і автоматично списуватиметься з нього, а субсидіант повинен буде оплачувати свою частину. У разі накопичення боргів більш ніж за місяць виплату держдопомоги призупинять.

Для тих, хто звернувся за субсидією після 1 січня 2019 року (таких близько 100 тис. родин, або 3% від загальної кількості одержувачів), нічого не зміниться – до 1 жовтня вони отримуватимуть допомогу від держави в безготівковій формі на рахунок в Ощадбанку і оплачуватимуть свою частину сум у платіжках.

Міністр соцполітики Андрій Рева 11 травня провів нараду, на якій поставив перед підлеглими три головні завдання: якомога швидше перепризначити субсидії тим, кому вони покладені "автоматом", прискорити прийом і обробку заяв від тих, кому субсидії треба переоформити, усунути недоліки в механізмі перерахування грошей від держави субсидіантам і постачальникам компослуг.

  • Як перевіряють?

З 1 жовтня 2019 року всі субсидії з компослуг повинні видавати виключно готівкою, тому влада посилить перевірки доходів одержувачів. 2018 року була організована спільна верифікація (перевірка) Мінсоцполітики і Мінфіном їх доходів в автоматичному режимі, яка показала свою ефективність: субсидіантів стало в 2,3 раза менше, ніж було 2017-го, – залишилося 3 млн домогосподарств, а було 7 млн.

За інформацією заступника міністра фінансів Юрія Джигирей, вдалося заощадити для держбюджету 6 млрд грн, або понад 10% виділених на субсидії коштів. При цьому багато тих, хто отримували субсидії, самі відмовилися їх продовжувати, побоюючись виявлення їх прихованих доходів. Насамперед це стосується родин, в яких є трудові мігранти, які в Україні вважаються безробітними, а насправді працюють за кордоном..

Думка експерта: "Замість економії – борги"

Фахівці в сфері компослуг вважають, що видача субсидій готівкою себе виправдала не в повній мірі, оскільки була непідготовленою. За словами експерта з питань житлово-комунального господарства Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрія Никончука, негативну роль зіграв політичний момент – гроші спішно видали під вибори, через що не всі субсидіанти розібралися, що це за виплати, і витратили їх не за призначенням.

"В результаті замість того, щоб стимулювати економію споживання енергоресурсів, влада отримала близько 25% боржників-субсидіантів, і тепер незрозуміло, як з них стягнути борги, – аналізує Никончук. – Якби монетизацію вводили, як спершу планувалося, тобто без можливості видавати готівку на руки до кінця опалювального сезону – а це спокусливо великі суми, в 3-4 рази більше, ніж субсидії влітку, – то результат був би зовсім інший".

Позитив, на його думку, в тому, що люди зрозуміли: буде заборгованість, субсидії позбавлять, поки не розрахуєшся. А також, що боржникам дали ще один шанс, пообіцявши призначити їм держдопомогу в безготівковій формі.


Джерело: Сегодня

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...