Мрія про нову квартиру для більшості стане ще примарнішою: Забудовники розповіли, наскільки подорожчає житло через підвищення податків за проектом "слуг"

З початку 2021 року ціни на нерухомість зростають через збільшення вартості будівельних матеріалів. Додаткове податкове навантаження, передбачена в законопроекті № 5600, призведе до ще більшого збільшення цін на неї. Про це найбільші українські забудовники заявили сьогодні на прес-конференції в агентстві Інтерфакс-Україна, зазначають Патріоти України.

Фахівці також вважають, що це уповільнить реалізацію програми Доступна іпотека під 7%.

«Безумовно, зростання цін на 20% цю програму пригальмує», - зазначив віце-президент Київміськбуду Андрій Джигіль.

Засновник KAN Development Ігор Ніконов вважає, що прибуток фондів будівництва від продажу житла, як правило, реінвестується в нові проекти, а не виводиться, тому не повинен обкладатися податком на додану вартість (ПДВ).

«Ми намагаємося пояснити депутатам, що цей пункт не можна приймати. Дуже важливо, щоб доступність житла була масовою, тому що завдяки цьому люди залишаються в Україні», - сказав він.

У Інтергал-Буді підрахували, що вартість житла економ- і комфорт-класу зросте на $150/кв. м, повідомив засновник девелопера Володимир Зубик.

Він також заявив, що ідея обкладати ПДВ вже укладені на момент прийняття закону, але не оплачені контракти на покупку житла призведе до колапсу.

«Якщо закон буде прийнятий у нинішній редакції і заднім числом будуть "обілечувати" старі контракти, це взагалі призведе до колапсу, це буде кризово для галузі. Людей, які ще не оплатили договори повністю, дуже багато, адже забудовники в основному пропонують розстрочку на 5, 10, 15 років», - пояснив він.

Якщо законопроект № 5600 буде прийнятий у другому читанні, фізособи, які будуть продавати більше двох об'єктів нерухомості на рік, повинні будуть платити 18% ПДФО з кожної наступною угоди. Зараз ця ставка становить 5%.

Міністр фінансів України Сергій Марченко запевняє, що норми законопроекту не матимуть значного впливу на вартість нового житла.

«Враховуючи, що різниця вартості 1 кв м житла в різних районах міста Києва сягає майже 100 тис. грн (від 17 тис. грн до 110 тис. грн), при однаковій собівартості будівництва податки не мають прямого впливу на вартість житла, яка формується у більшості випадків попитом на ринку», - заявив він.

За словами Марченка, норма законопроекту про скасування пільги з податку на додану вартість на операції з житлом на вторинному ринку не стосується фізичних осіб.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...