"Ми самі себе забезпечуємо": Скільки коштують сонячні панелі та чи врятують вони від відключення електроенергії

В Україні діє "зелений тариф" на електроенергію. Якщо встановити сонячну станцію на даху будинку, балконі, то кожну згенеровану кВт*годину можна буде продавати за 4,78 грн. При цьому, якщо встановити акумуляторну систему, можна уникнути відключення електроенергії, передають Патріоти України.

"За комуналку не плачу"

"Ми встановили сонячну станцію на 12 кВт", – розповідає киянка Олена. Панелі разом із встановленням та під'єднанням обійшлися у 8 тисяч доларів. Сама станція працює безперервно та віддає електроенергію у загальну мережу.

Влітку в сонячні дні можна згенерувати близько 80 кВт*год за добу (це 2400 кВт*год на місяць), а взимку – близько 800 кВт*год на місяць. З урахуванням "зеленого тарифу" за місяць можна заробляти на виробництві власної електроенергії близько 11 тис. грн.

Сама станція такими темпами окупатиметься близько 4-5 років. Однак головна перевага – якщо докупити акумулятори (їхня ціна приблизно така сама, як і самої станції), можна повністю забезпечувати себе електроенергією і не залежати від мережі.

Фактично для самозабезпечення мають бути і генерація, і акумулятори. Загальна вартість разом із роботами може становити 14-16 тис. доларів. У такому разі термін окупності збільшиться вдвічі.

"Ми самі себе забезпечили, і навіть у холодну пору року в нас майже не буває комунальних платежів. Улітку ми не використовуємо й половини отриманої кількості кВт, адже генерується набагато більше. Тому все, що залишається, йде в загальну мережу і приносить дохід – держава купує у тебе електроенергію", – розповідає Олена.

Хто встановлює сонячні панелі

У 2021 році приблизно 15 тисяч українських сімей встановили сонячні установки. Для порівняння, це майже вдвічі більше, ніж на рік раніше. Загалом на кінець 2021-го в нашій країні нарахували близько 45 тисяч сімей, які використовують сонячні панелі.

За наявності сонячної станції на 15 кВт і при споживанні близько 500 кВт*год на місяць українець за рік може заробити близько 48,5 тис. грн. За "зеленим" тарифом платять щомісяця, але через різницю в погодних умовах цифри можуть сильно відрізнятися від місяця до місяця. Тому точнішою буде цифра одразу за рік.

"Зелений" тариф – це спецтариф, за яким держава купує електроенергію у приватних осіб, яку було згенеровано сонячними та вітровими електростанціями. При цьому максимальна потужність приватної електростанції не повинна перевищувати 30 кВт.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...