"Набагато легше це робити, коли банки бачать...": У ДТЕК розповіли, як Україна може найшвидше подолати дефіцит електроенергії

Україні потрібно прискореними темпами нарощувати будівництво нових вітрових електростанцій (ВЕС), що допоможе зменшити дефіцит потужності в енергосистемі, який виник через обстріли енергетики з боку загарбників. Про це заявив гендиректор енергокомпанії ДТЕК ВДЕ Олександр Селищев, інформує РБК-Україна, передають Патріоти України.

"У найближчій і середньостроковій перспективах найкраще підхопити втрачене може вітрова генерація", - заявив Селищев.

Він зазначив, що повноцінну ВЕС можна збудувати за один рік. За даними Української вітроенергетичної асоціації, у найближчі роки в Україні можна побудувати 4-5 ГВт.

Крім того, Селищев заявив, що владі необхідно зробити кроки, які полегшать іноземним інвесторам будівництво АЕС в Україні. Зокрема він вказав на необхідність створити механізм корпоративного PPA (довгострокові договори купівлі та продажу "зеленої" електроенергії приватними компаніями).

"Виробники електрики з ВДЕ не можуть залучати міжнародні гроші, тому що немає гарантованої ціни продажу електроенергії на тривалий період, умовно – на десять років. Набагато легше це робити, коли банки бачать, що проєкт ВДЕ після введення в експлуатацію буде певний період мати визначену дохідність за контрактом", - сказав топ-менеджер.

Крім того, за його словами, необхідно запровадити механізми страхування інвестицій. "Держава запустила механізм страхування з обмеженими сумами — до 200 млн грн для нових проєктів. Однак вирішення питання дефіциту енергетичних потужностей потребує більших лімітів, бо вкладати маємо мільярди", - додав Селищев.

Він додав, що держава повинна вирішити проблему з боргами перед виробниками зеленої електроенергії, оскільки саме ці інвестори будуть зацікавлені у будівництві вітрових електростанцій.

Тарифи на електроенергію зміниться? Ось коли в Україні може знову здорожчати світло

понеділок, 22 липень 2024, 21:40

Тариф на електроенергію не переглядатиметься до 1 травня наступного року. Про це йдеться у відповіді міністра енергетики України Германа Галущенка на запит нардепа Олексія Кучеренка, передають Патріоти України. "Ціна на електричну енергію для побутови...

"Набагато легше це робити, коли банки бачать...": У ДТЕК розповіли, як Україна може найшвидше подолати дефіцит електроенергії

понеділок, 22 липень 2024, 20:55

Україні потрібно прискореними темпами нарощувати будівництво нових вітрових електростанцій (ВЕС), що допоможе зменшити дефіцит потужності в енергосистемі, який виник через обстріли енергетики з боку загарбників. Про це заявив гендиректор енергокомпанії...