Наддержавне: Росіяни доїли останні резерви, покупки в магазинах різко впали

За підсумками року, рівень життя в РФ впаде на 5% і буде на 11% нижче відміток 2014 року.

Листопад приніс нову хвилю спаду в споживчому секторі російської економіки, по якому ударили пандемія і рекордний з 1990-х обвал доходів граждан.Спад активності споживачів, який намітився ще в кінці літа, до початку зими перетворився на двозначний обвал, повідомляють Патріоти України.

У реальному вираженні за тиждень з 16 по 22 листопада витрати росіян знизилися на 9%, а за наступний - з 23 по 29 листопада - на 11,4%, підрахували в Центрі макроекономічного аналізу і короткострокового прогнозування на основі даних Сбербанку.
Провал витрат до кінця листопада набув масштабів, яких статистика не фіксувала з травня, коли в країні діяв режим неробочих днів.

Товарообіг в непродовольчому секторі за тиждень 16-22 листопада впав на 4,8% в річному вираженні, а на останньому тижні місяця спад прискорився майже вдвічі - до 9%. Ложкою меду в бочці дьогтю для рітейлерів залишається попит на комп'ютери та комплектуючі, ПЗ: його підігрівають «кризові очікування», зазначають в ЦМАКП: після падіння рубля на 25% з початку року споживачі побоюються подальшої девальвації і прагнуть закупити техніку, поки ціни не підскочили.

З двозначною швидкістю зростає попит на медикаменти: за першу половину листопада споживачі залишили в аптеках на 23% більше, ніж роком раніше, а в кінці місяця - на 14-17% більше. Витрати на послуги продовжують лежати на дні, не подаючи ознак життя: в першій половині листопада спад становив 28-30%, а в другій прискорився до 30-32%. «Зниження як і раніше пов'язано, головним чином, з різким скороченням витрат на розваги, туристичні послуги, готелі та авіаквитки, послуги кафе і ресторанів в результаті погіршення епідеміологічної ситуації та введення ряду обмежувальних заходів», - зазначає ЦМАКП.
У другому кварталі реальні наявні доходи населення Росії обвалилися на 8%, в третьому спад сповільнився до 4,8%. За підсумками року рівень життя впаде на 5% і буде на 11% нижче відміток 2014 року, прогнозує Альфа-банк.
На кінець вересня 38% російських споживачів повідомили про погіршення свого матеріального становища, а 68% зазначили «негативні зміни» в економіці, як виходить з даних Центру кон'юнктурних досліджень ВШЕ.
Змін на краще у власних фінансах чекають лише 10% опитаних, а в економічній ситуації - 15%. До подальшого погіршення готуються 23% і 38% відповідно.

Час втрачено? Українцям доведеться звикати жити із відключеннями світла, швидко вирішити проблеми не вдасться, - "Укренерго"

п’ятниця, 17 травень 2024, 10:48

Швидко вирішити поточні проблеми в українській енергетиці не вдасться, а тому не проводити найближчим часом відключення світла для побутових споживачів не вдасться. Причина цих проблем - атаки Росії по енергосистемі України в березні-квітні. Про це ро...

Пастка закривається: Російська економіка наблизилась до краху ближче, ніж здається, - аналітик

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:15

Російська економіка не може вічно уникати кризи, і вона стає все більш вразливою до потрясінь, пише експерт з російської економіки та дослідник Центру аналізу європейської політики Олександр Коляндр. Зазначається, що російська економіка продемонструвал...