Нафта більше не "годувальниця": Росія почала розпродавати золотий резерв

Російське золото вивозиться на експорт на тлі браку валютних доходів від продажу нафти і газу, обсяг яких у 2020 році впав до мінімуму за 16 років.

Банк Росії вперше за 13 років розпродає золото з резервів, повідомляють Патріоти України.

За підсумками третього кварталу, золотий запас ЦБ схуд на 1,2 тонни. Це випливає з даних Всесвітньої ради по золоту (World Gold Council, WGC). Згідно зі статистикою МВФ, ЦБ позбувся злитків вагою 400 тисяч унцій: на початок липня в російських ЗВР було 73,94 млн унцій дорогоцінного металу, а до початку жовтня - 73,9 млн. Угоди відбулися в липні (на 100 тисяч унцій) і у вересні ( на 300 тисяч).

Російське золото вивозиться на експорт на тлі браку валютних доходів від продажу нафти і газу, обсяг яких у 2020 році впав до мінімуму за 16 років. У квітні ЦБ РФ оголосив, що припиняє покупку золота в резерви, а уряд РФ почав видавати золотовидобувачам генеральні ліцензії на експорт, відкриваючи двері для вивезення всього золота, що добувається в країні.
Результати з'явилися негайно. За підсумками другого кварталу за кордон було продано 87 тонн дорогоцінного металу - майже в 9 разів більше, ніж роком раніше (10 тонн). У третьому кварталі приплив в Росію валюти від продажу нафти впав на 51%, до 15,3 млрд доларів, від продажу нафтопродуктів - на 45%, до 8,7 млрд доларів. Газові доходи впали на 43%, до 4,6 млрд доларів. Золото частково компенсує цей провал: його експорт приносить в країну до 1,5 млрд доларів в місяць, оцінюють аналітики Райффайзенбанку: майже стільки ж економіка заробляє на продажу газу.
Через необхідність фінансувати витрати на відновлення після пандемії центробанки світу в третьому кварталі стали чистими продавцями золота вперше з 2010 року, зазначає WGC: в сумі вони реалізували на 12,1 тонни більше, ніж купили.
Найбільшим продавцем став Узбекистан, який позбувся разом від 34,9 тонни, або 10% золотого запасу. На другому місці опинилася Туреччина, котра переживає гостру валютну кризу з відтоком капіталу, двозначною інфляцією і обвалом ліри до історичних мінімумів. За липень-вересень турецький ЦБ скоротив резерви на 22,3 тонни (3,8%). Крім того, золота позбувалися Таджикистан (9,2 тонни), Філіппіни (7,8 тонни) і Монголія (2,4 тонни).
Останній раз ЦБ РФ продавав золото із ЗВР в першому кварталі 2007 року (1,2 тонни). З тих пір регулятор тільки поповнював сховища, набуваючи в середньому по 20-30 тонн за квартал, а потім подвоїв швидкість в 2014 році, коли анексія Криму викликала шквал санкцій Заходу.
У 2018 році Росія вийшла на 6-е місце в світі за розміром золотого запасу, обігнавши Китай, а в 2020-м - впритул наблизилася до Франції, у якої в резервах 2,436 тисячі тонн (проти 2,298 тисячі тонн у РФ).
Золото є «100-відсотковим захистом від правових і політичних ризиків», пояснював в серпні перший заступник голови ЦБ РФ Дмитро Тулін: фізичні злитки неможливо заарештувати, як, наприклад, валюту, третину якої ЦБ зберігає на депозитах в іноземних банках, або цінних паперів, які також лежать в депозитаріях за кордоном.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...