Найпотужніший у Росії Омський НПЗ після чергового вибуху втратив другу половину виробничих потужностей, - Reuters

Керівництво підприємства в авральному порядку задіює резервни потужності. Наскільки вони здатні зарадити справі, достеменно не відомо

Після вибуху, який стався у понеділок, 26 серпня, найбільший НПЗ Росії в Омську втратив близько половину своїх потужностей. При цьому офіційно пресслужба заводу повідомила, що підприємство працює у "штатному" режимі, займання обладнання "повністю локалізоване".

Як пише Reuters, внаслідок вибуху на НПЗ зазнала пошкоджень і було зупинено установку для первинного перероблення нафти АВТ-11. Вона є найбільш продуктивною на заводі, інформують Патріоти України.

Запущена у 2023 році АВТ-11 переробляє на рік 8,4 млн тонн нафти та 1,2 млн тонн газового конденсату і забезпечує 41% потужності Омського НПЗ. Завод виробляє приблизно десяту частину всього палива в країні.

За словами джерел Reuters, припинення перероблювання нафти на АВТ-11 може призвести до повної зупинки гідрокрекінгу на Омському НПЗ, оскільки завод забезпечується сировиною (вакуумним газойлем) безпосередньо з АВТ-11.

Другу за продуктивністю на Омському НПЗ первинну установку – АВТ-10 (8,6 млн тонн на рік, 37% потужності НПЗ) – раніше зупиняли через пожежу 1 серпня. Чи вдалося, або вдасться найближчим часом відновити її роботу наразі не відомо

Пресслужба заводу повідомила, що інцидент не вплине на виробничу програму, оскільки "план з перероблювання буде виконаний шляхом додаткових переробних потужностей підприємства". Внаслідок вибуху та пожежі на заводі одна людина загинула, семеро постраждали.

Минулого року Омський НПЗ переробив 21,28 млн тонн нафти та виробив 5,07 млн тонн автобензину (11,5% від загального виробництва у РФ), 8,1 млн тонн дизпалива (9,2%) та 1,63 млн тонн авіагасу (15%).

Найпотужніший у Росії Омський НПЗ після чергового вибуху втратив другу половину виробничих потужностей, - Reuters

вівторок, 27 серпень 2024, 12:22

Керівництво підприємства в авральному порядку задіює резервни потужності. Наскільки вони здатні зарадити справі, достеменно не відомо. Після вибуху, який стався у понеділок, 26 серпня, найбільший НПЗ Росії в Омську втратив близько половину своїх потужн...

"З вересня ми заходимо в бюджетний процес": Стефанчук анонсував важкі рішення для України

вівторок, 27 серпень 2024, 11:58

З вересня в Україні розпочнеться бюджетний процес, який обіцяє бути складним і вимагатиме прийняття важких рішень. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, передають Патріоти України. "Прийняття бюджету одна з найважливіших функцій парламе...