Накопичувальна пенсія не стане порятунком: Українцям пояснили, чому їхні гроші до старості знеціняться

Накопичувальна пенсія, яку мають намір запровадити в Україні вже найближчим часом, не врятує громадян від злиденної старості. Слабка економіка країни і зовсім не розвинений фондовий ринок не дадуть українцям не тільки примножити, але навіть і зберегти накопичені гроші, передають Патріоти України.

Таку думку, вже доволі не нову, висловив економіст Олег Пендзин. За словами Пендзина, в країні зі слабкою економікою ніхто і ніщо не може гарантувати громадянам збереження їхніх коштів. За час, поки нинішні молоді українці досягнуть пенсійного віку, їх пенсійні накопичення знеціняться так, що там не буде на що розраховувати.

"Потрібно розуміти, що в слабких економіках будь-яке накопичення не гарантує збереження коштів. А якщо враховувати, що до власних накопичень буде доступ через 35 років - це період страхового стажу, який вам дасть можливість вийти на пенсію і скористатися цими грошима - то малоймовірно, що там залишаться серйозні суми ", - говорить Пендзин.

За словами Пендзина, такий метод пенсійних накопичень ефективно працює лише у високорозвинених країнах із потужним ринком цінних паперів, в які можна надійно і надовго інвестувати, не боячись втратити вкладені кошти. Однак у жодній країні зі слабкою економікою накопичувальна пенсія не прижилася.

"Перше і головне питання - це наскільки у нас стабільна грошова одиниця, наскільки низька інфляція. Сьогодні у нас інфляція більше 10%, активи, які пропонуються для заощадження коштів, депозити, не дають можливості приросту. Так що слабка економіка - це слабкі шанси для накопичення ", - підсумував аналітик.

Власне, для того щоби переконатися в справедливості його слів, не потрібно Гарвард закінчувати. Цілком очевидно, що сто гривень зразка 1996 року - це зовсім не ті 100 гривень, які ми маємо зараз. Тоді середня зарплата українця дорівнювала 130 гривням. Тобто, фактично ті 100 гривень приблизно еквівалентні теперішнім 10 000. Виходить, що за 25 років гривня знецінилась у 100 разів.

Українець, який почав відкладати гроші на накопичувальну пенсію у 25 років, піде на заслужений відпочинок лише через 35 літ. В яку суму за цей час девальвують накопичені ним кошти - можна лише припускати.

Щоправда, прем'єр Денис Шмигаль заявив, що завдяки запуску накопичувальної пенсійної системи, протягом найближчих десятка-півтора років вдасться залучити в економіку країни близько 50 мільярдів доларів. Гроші це чималі, і якщо їх вкласти з розумом, то економіку можна було би потихеньку реанімувати. Тоді й пенсійні накопичення було б у що інвестувати. Тобто, процес цей взаємовигідний - для країни і для громадян. Однак хто може дати гарантію, що все піде саме так? Тобто, що ці гроші не витратять бездарно - у ліпшому випадку, або не вкрадуть - у гіршому.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...