"Настав апокаліпсис": В Україні ціни на газ злетіли до 54 грн за кубометр, може початися велика криза

В Україні тариф на газ із липня до 6 жовтня злетів з 14,7 до 54,1 грн за кожен кубометр, водночас Кабмін фактично бездіє. Поки в ЄС вже обговорюють компенсації для бізнесу, розслідування зльоту цін, обмеження тарифів для населення, український Кабінет міністрів жодних конкретних кроків не пропонує, зазначають Патріоти України

Представники бізнесу вже заявили, що "настав апокаліпсис". Підприємцям доведеться підвищувати свої ціни, а в деяких випадках навіть обмежувати виробництво.

Скільки коштує газ?

Якщо вартість газу на європейській біржі TTF перевести в кубометри, додати витрати на транспортування, податки, виявиться, що 6 жовтня для українців кубометр газу на листопад продавався за ціною в 54,1 грн."Вибачте, що відриваю від важливих державних справ. Але тут трохи настав апокаліпсис. Газ 54 тисячі гривень (за тисячу кубометрів, – ред.) на листопад", – пише власник алкогольного холдингу Євген Черняк на своїй сторінці в Facebook. Всього за кілька місяців блакитне паливо злетіло в ціні в 3,6 раза.

Побито історичний рекорд. Важливо відзначити: що за такою ціною купувати блакитне паливо буде тільки промисловість. Але це призведе до різкого подорожчання продуктів, товарів і послуг. Газ використовують усі: харчова промисловість, аграрії тощо.
Наприклад, як каже Артем Ремпен, операційний директор компанії GR Agro, приблизно 85% елеваторів, які сушать зерно, працюють на газу. Є й ті, які використовують альтернативні джерела енергії, але вони технологічно складніші.

Чому подорожчало блакитне паливо

"Газпром" напередодні запуску "Північного потоку-2" обмежив поставки, не став замовляти додаткові потужності і фактично призвів до дефіциту блакитного палива. На додаток до цього:

  • минула зима в Європі була холодною, сховища були виснажені;
  • приєдналися спекулянти на газовому ринку, через які ціни почали різко злітати;
  • Європа намагалася відходити від використання вугілля, що також посилило дефіцит.

Кабінет міністрів у ситуації, що склалася, залишив бізнес один на один із проблемою. Прем'єр Денис Шмигаль лише закликав збільшити видобуток газу в Україні. Однак таке завдання стоїть перед "Нафтогазом" уже багато років, а імпорт енергоресурсів усе ще життєво необхідний.

Джерело: Обозреватель

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...