Навряд чи це просто збіг: Як українські чиновники врятували мільярд доларів російських виробників добрив

В РФ працює як мінімум п'ятірка великих корпорацій, для яких обхід українського ембарго на російські мінеральні добрива став однією з ключових бізнес-задач останнього часу.

Рішення української Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) не вводити квоти на імпорт мінеральних добрив зіграло на користь російській корпорації "Єврохім", що вкладає 1 мільярд доларів у будівництво заводу в Казахстані, повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що 22 червня Комісія ухвалила рішення відмовити українським виробникам у захисних заходах та введенні квот на імпорт мінеральних добрив з формулюванням: "застосування спеціальних заходів суперечить національним інтересам України".

"Мінекономрозвитку так і не опублікувало свій звіт про розслідування. Досі єдиною офіційною позицією міністерства залишається заява Тараса Качки, в якій чітко сказано, що підсумком розслідувань буде саме введення квот", - повідомляє ZN з посиланням на заяву заступника міністра розвитку економіки Тараса Качки від 21 травня, згідно з якою результатом спеціального розслідування міністерства мало стати введення квот на імпорт міндобрив в Україну. Однак через місяць ті ж інстанції опублікували прямо протилежний висновок: про недоцільність введення квот.

Українські чиновники, прийнявши рішення про повне відкриття внутрішнього ринку для імпортних добрив, підіграли російським корпораціям. "Російський "Єврохім", який був включений РНБО та КМУ у всілякі санкційні списки, кілька років тому отримав права надрокористування на фосфоритових родовищах "Аралтобе", "Кесиктобе" і "Гіммельфарбське" у Жамбилській області Казахстану. І вже до 2021 року планує запустити там завод з випуску міндобрив, інвестувавши 1 млрд доларів. Потужність заводу складе 1 млн тон добрив на рік. Буде створено понад 2 тисяч нових робочих місць", - йдеться в матеріалі.

Добрива з нових виробничих потужностей росіян в Казахстані будуть поставлятися, в тому числі, на український ринок. "Якби квоти були введені, це поставило б під серйозний удар інвестиції росіян в Казахстані. Для "Єврохіму" зник би унікальний майданчик для постачання своєї продукції з Казахстану на величезний ринок України. Ось чому для того ж "Єврохіму" рішення МКМТ було настільки критичним. На кону — інвестиція в 1 млрд доларів та заслін, який могла би поставити Україна. Але не зробила цього", - констатують журналісти.

"Єврохім" — не єдиний бенефіціар рішень українських чиновників. "В РФ працює як мінімум п'ятірка великих корпорацій, для яких обхід українського ембарго на російські мінеральні добрива став однією з ключових бізнес-задач останнього часу", - повідомляє автор матеріалу у "Дзеркалі тижня".

Українські чиновники, посилаючись на національні інтереси, завдали шкоди робочим місцям в Україні та посприяли іноземним виробникам. "Дивно, що рішення, які приймає сьогодні українська влада, сприяють створенню "Єврохімом" тисяч робочих місць в Казахстані (зарплати цих тисяч співробітників будуть забезпечені в тому числі грошима, що надійдуть з українського ринку), і в той самий час знищують ті ж робочі місця в Черкасах, Кам'янському та Сєвєродонецьку", - резюмує автор.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...