НБУ може переглянути курс долара: Експерти прогнозують зростання курсу валют

Липнева девальвація гривні може стати не останньою в цьому році. Про це пише Forbes, передають Патріоти України.

"Думаю, девальвація триватиме й надалі, питання в її масштабі, – зазначає експерт CASE Україна та ексзаступник директора департаменту фінстабільності НБУ Євген Дубогриз. – За правильних та скоординованих дій НБУ, Мінфіну, взагалі влади до кінця року матимемо не більше 40 грн/$, якщо брати ринковий курс".

Війна створила кілька суттєвих проблем, які й надалі штовхатимуть курс долара догори. Зокрема, дуже стійким виявився попит на імпортні товари та послуги, й він стрімко відновлюється попри кризу та здорожчання валюти, каже голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

"Нещодавнього послаблення гривні може бути недостатньо, – не виключає він. – Тож у майбутньому Національному банку, ймовірно, доведеться знову переглядати курс гривні до долара".

Інша проблема – укріплення долара по відношенню майже до усіх світових валют. Зокрема, у середині липня долар вперше з 2022 року зрівнявся в ціні з євро. Раніше майже 20 років євровалюта була дорожчою.

"Долар дорожчатиме до основних валют і далі, у тому числі через війну, адже інвестори сприймають її як "війну в Європі", віддаючи перевагу активам у США", – пояснює Дубогриз.

Нагадаємо, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...