"Не біженці, а заможні туристи": У Світовому банку назвали суму, яку витрачають українці за кордоном

Війна в Україні змусила мільйони українців шукати притулку в Європі. Громадяни отримують в деяких державах фіндопомогу, але й витрачають чималі суми на прожиття. Про це розповів представник України у Світовому банку Роман Качур у коментарі Forbes, посилаючись на дані НБУ, передають Патріоти України

Відʼїзд мільйонів українців суттєво зменшив внутрішній споживчий попит. Натомість переїхавши, українці роблять посильний внесок у споживчий ринок ЄС. "Враховуючи кількість біженців, виходить, що кожен українець вкладає в економіку європейських країн по $400 на місяць", – каже Качур.

Зазначається, що 80% коштів з витрачених у квітні $2 млрд – це оплата товарів у pos-терміналах торговельної мережі й отримання готівки.

"Виходить, наші біженці – не зовсім біженці, а доволі заможні туристи, які активно підтримують європейську індустрію гостинності", – каже Качур. Якщо порівняти зі статистикою закордонних витрат минулого року, то фіксується 3–4-кратне зростання.

"У другій половині 2021 року українці розраховувались у мережах банків-нерезидентів на $500–700 млн щомісячно. Ще до $50 млн знімали в банкоматах готівкою", – сказав фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

За даними, управління Верховного комісара ООН у справах біженців з України виїхало 6,4 млн людей. Тож, за підрахунками, кожен українець у квітні розрахувався карткою в середньому на $125 (в еквіваленті) та зняв приблизно $150 готівки в банкоматі.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...