Недоімперії буде горе: За кілька місяців ціни на нафту можуть впасти до 35 доларів і нижче

Продовження торгової війни між США та Китаєм обіцяє уповільнення світової економіки, загрозу промислової рецесії і кризу попиту на енергоносії.

Ціни на нафту падають другий день поспіль на новинах про те, що торговельні переговори Китаю і США знову зайшли в глухий кут, а найбільші видобувні країни не можуть зважитися на подальше скорочення поставок в 2020 році, інформують Патріоти України.

Як повідомили CNBC джерела, близькі до китайського уряду, в Пекіні сумніваються в можливості укласти угоду з адміністрацією Дональда Трампа, який відмовляється йти на поступки і скасовувати вже введені мита.
Без оптимізму на майбутнє дивляться, за даними Bloomberg, і американські парламентери: каменем спотикання залишається механізм контролю за виконанням зобов'язань Китаєм, в першу чергу, з інтелектуальної власності.
Все «забирає енергію» у нафтового ринку, який живе надіями на угоду найбільшого добувача і найбільшого імпортера «чорного золота», констатує аналітик OANDA Крег Ерлам. Почавши тиждень на позначці 63,5 долара за барель, ф'ючерси на сорт Brent до 21.30 мск вівторка впали нижче 61 долара, втративши 4,1% за неповні два дні торгів. Контракти на WTI подешевшали на 2,95% за день і майже 5% щодо п'ятниці - до мінімальних з початку листопада 55,47 долара за барель.
Продовження торгової війни обіцяє уповільнення світової економіки, загрозу промислової рецесії і кризу попиту на енергоносії. Але ключові постачальники «чорного золота» поки не можуть домовитися про додаткове скорочення видобутку в 2020 році. Проти виступає Росія, повідомили Reuters три джерела у вівторок: максимум, на що згодна Москва на майбутньому на початку грудня саміті ОПЕК +, - це продовження нинішніх обмежень. Це означає видобуток на 1,2 млн барелів на добу менше рівня жовтня 2018 роки (при цьому квота РФ - 228 тисяч барелів).
Прибираючи ці обсяги, РФ і ОПЕК тримають ринок в стані крихкого балансу, який може впасти вже в наступному році, попередило минулого тижня Міжнародне енергетичне агентство.
За оцінкою МЕА, надлишок нафти складе 1 млн барелів на добу - на стільки потрібно скоротити видобуток, щоб попит дорівнював пропозиції. Але російські нафтові компанії прагнуть наростити виробництво для підтримки бюджету, сказало одне з джерел Reuters.
Федеральна скарбниця помітно недобирає нафтогазові податки через провал на європейському ринку газу, де попит стискається через стагнацію економіки, а ціни замість закладених в бюджет 226 доларів за тисячу кубометрів впали до 189 доларів в середньому за контрактами «Газпрому». За підсумками року, російський бюджет вже недоотримає, як мінімум 111 млрд рублів вивізних мит на газ, що випливає з останнього пакета поправок, внесеного в Думу в листопаді.
Поки Росія продовжує грати на нервах ОПЕК, нарощуючи видобуток всупереч угоді: з 1 по 17 листопада вона становила 11,25 млн барелів на добу при квоті в 11,17 млн. «Переговори в грудні очікуються нелегкими. РФ категорично не погодиться на зниження взимку», - говорить джерело Reuters.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...