Невеликий та швидкий: NASA створює місячний ровер

Поточна версія місяцеходу «MoonRanger» призначена для створення докладних 3D-карт місячної місцевості.

NASA уклало з університетом Карнегі-Меллона і Astrobotic контракт на суму в 5,6 мільйона доларів США на будівництво нового роботизованого місяцеходу розміром з валізу, який може полетіти на Місяць вже в 2021 році, інформують Патріоти України.

Одна з 12 пропозицій, відібраних в рамках програми Агентства «місячна поверхня і контрольно-вимірювальне і технологічне корисне навантаження» полягала у створенні 11-кілограмового місяцеходу, призначеного для автономної роботи протягом тижня в межах 1 км від його посадкового модуля.

Проект NASA «Artemis» по поверненню американських астронавтів на Місяць і встановленню постійної присутності там включає в себе створення нових роботизованих дослідницьких апаратів для розвідки посадочних майданчиків, мінеральних ресурсів, водяного льоду і інших особливостей поверхні Місяця.
Проте, сучасний стан технології роверів включає в себе великі автономні машини, які можуть працювати місяці або навіть роки для досягнення своїх цілей. У випадку з місячними роверами - це означає створення роботів, які можуть не тільки виконувати покладені на них завдання, але також можуть вижити під час тривалої смертельної 14-денної місячної ночі, коли всю електроніку може вбити космічний холод.
Як вже було сказано, контракт на $ 5,6 млн на розробку автономного місяцеходу MoonRanger отримала приватна американська компанія космічної робототехніки Astrobotic. Ще одна приватна компанія Firefly Aerospace Макса Полякова також активно займається розробками в сфері космічних технологій.
Новий проект місяцеходу «MoonRanger» вирішує цю проблему, спрощуючи і прискорюючи місяцехід, тому він може виконувати далекі дослідницькі місії протягом тижня. Описаний Вільямом Віттакером, цей підхід до створення «місії на тиждень» може швидко просунути місячну розвідку.

Місяцехід «MoonRanger» має більш просту і дешеву конструкцію і настільки малий, що не може нести радіопередавач, досить потужний для прямого зв'язку із Землею. Це означає, що він повинен бути в значній мірі автономним, тому він може переміщатися і збирати дані, перш ніж повернутися до свого посадкового модуля, щоб передати результати роботи і отримати нові завдання на нове виконання місії.

Поточна версія місяцеходу «MoonRanger» призначена для створення докладних 3D-карт місячної місцевості з особливим акцентом на полярних регіонах, які показали присутність льоду або місячних ям, що можуть привести до печер, які в свою чергу можуть бути перетворені на форпости для перших місячних баз людей.

Джон Торнтон, генеральний директор компанії Astrobotic, в зв'язку з цим сказав: «Наші можливості створення посадочного модуля і ровера призначені для доставки наших клієнтів на Місяць і дозволяють їм здійснювати значущі, недорогі заходи для науки, розвідки і торгівлі».

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...