Німеччина, Польща, Румунія, Чехія: Європейські країни відкрили більше вакансій для українців. Скільки платять

Через повномасштабну війну в Україні багатьом громадянам довелось виїхати у пошуку прихистку до країн Євросоюзу. Мільйонам громадян довелось покинути домівки задля порятунку, передають Патріоти України.

Вже немало українців знайшли собі роботу за кордоном, але для багатьох ця проблема досі актуальна. Однак зараз у біженців з'явилося більше шансів знайти роботу: Німеччина, Польща, Чехія та Румунія відкрили більше вакансій для українців

Про деталі працевлаштування українських біженців в країнах Європи розповіла керівник відділу легалізації міграційної платформи Ewl Марія Кузенко в ефірі інформаційного телемарафону.

На початку бойових дій в Україні Європейським Союзом була запущена директива для прийому біженців. Директива спростила процедуру отримання притулку. Також вона надала право на соціальні виплати та освіту для українців і дозвіл на їхнє працевлаштування. Комісія ЄС продовжить прийом і надання притулку громадянам України і в наступному році.

Отож, українці, які виїхали до Польщі, Чехії, Німеччини, Румунії та інших країн ЄС, отримали більше прав на працевлаштування, ніж у довоєнний час. Наприклад, Польща вже працевлаштувала 430 тисяч українців.

"У Польщі вакансій дійсно не бракує, навіть якщо дивитися в перспективу. Від початку повномасштабної війни 430 тисяч новоприбулих громадян були працевлаштовані в Польщі", - розповіла Марія Кузенко.

Та в Польщі ще достатньо вакантних місць, тому країна і надалі продовжить працевлаштовувати біженців.

Близько 10% українців знайшли порятунок у Чехії. У країні найбільше вакансій для біженців в машинобудівному та автомобільному секторі.

"Чехію обирають приблизно 10% українців, заробітна плата тут коливається від 770 до 1 250 євро… Це вакансії здебільшого у машинобудівній та автомобільній галузі", - повідомила експерт.

В Румунії також надають робочі місця для наших громадян. Але тут переважають вакансії пов'язані з фізичною працею. Оплата такої праці сягає 400-500 євро.

Ринок праці Німеччини став більш доброзичливим до українців. В країні готові працевлаштувати як висококваліфікованих, так і малокваліфікованих працівників.

"Німеччина відкрилась для українських заробітчан і тут зарплати близько 2 тисяч євро. Якщо до війни Німеччина працевлаштовувала висококваліфікованих спеціалістів, то зараз ринок праці відкритий для працівників з меншими компетенціями", - зазначає Марія Кузенко.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...