Nissan Leaf за 30 євро, або Скільки коштує розмитнити електромобіль в Україні, - експерти

Відомо, що Верховна Рада скасувала ПДВ та акциз на ввезення електромобілів в Україну ще в кінці 2017 року. Пізніше податок повернули, але в дуже делікатному вигляді. Скільки треба заплатити при ввезенні в країну електрокара на додачу до вартості самої автівки, розбиралися експерти, повідомляють Патріоти України.

За ввезення електромобіля в Україну переплата становить 1 євро на 1 кВт*год ємності акумулятора автомобіля. Ця норма є фіксованою. Вона не залежить від того, нова ваша машина або стара. Ставка введена законом №2611-VII про внесення зміни до Податкового кодексу від 8 листопада 2018 року.

Це означає, що за найпопулярніший в Україні електромобіль Nissan Leaf при ввезенні в Україну доведеться доплатити 30 євро. Для Tesla ця сума складе 100 євро. Сума зовсім не велика, як визнають самі учасники ринку.

Податкові пільги на ввезення електротранспорту в Україні позитивно позначилися на зростанні ввезення машин на електричних двигунах в країну. Чим більше ввозиться машин на електротязі, тим менше буде ставати авто на ДВС. А це значить, що обсяг викидів від транспорту буде зменшуватися. Відомо, що вихлопні гази складають до 90% забруднення повітря в містах України.

Напередодні президент України Володимир Зеленський підтримав електромобілі, підписавши так званий закон про зелені номери. Нагадаємо, що документ покращує умови паркування та доступу до зарядних станцій для електрокарів, а також вводить для них номери з зеленим шрифтом на білому фоні.

І хоч від нововведення безпосередньо не чекають приголомшуючого ринкового відгуку у вигляді припливу машин в країну – створення передумов для розвитку зарядної інфраструктури все ж таки грає не останню роль для електромобілізаціі і екології.

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...