"Нюанс" закону: Експерти пояснили, чому українці отримують "космічні" платіжки за тепло

Київтеплоенерго перерахує киянці платіжку за тепло. За опалення 4-кімнатного столичного житла жінці надіслали рахунок 53 тис. грн. Виявилося, що її квартира - єдина у будинку без індивідуального лічильника тепла, передають Патріоти України.

"Є відповідне рішення, де йдеться, що всі втрати теплової енергії, гарячої та холодної води у багатоквартирних будинках розподіляються між мешканцями, які там проживають. Це роблять, щоб стимулювати термомодернізацію старих будівель. Насправді ж держава самоусунулася від вирішення проблеми, а скинула її на жителів будинку", - розповів експерт з енергетики Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

У Києві мешканка багатоповерхівки отримала платіжку на суму 52 932,18 грн за опалення 4-кімнатної квартири площею 127,3 кв м.

Директор дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко пояснює, що локальні монополісти — водоканали, теплокомуненерго користуються ситуацією та власну безгосподарність закривають за рахунок споживачів.

"У законі про комерційний облік водопостачання і теплопостачання, засобом комерційного обліку визначають загальнобудинковий, а не квартирний лічильник. Тобто, якщо прорвало трубу, то водоканал усі втрати абсолютно законно розподіляє між мешканцями будинку. Сума платіжки залежить від кількості людей, які проживають у квартирі", - каже Сергієнко.

Додає, що мешканцям квартири без індивідуального лічильника спожите тепло потрібно рахувати за нормативами.

"Втрати у будинку варто розкидати на всіх мешканців, незалежно від того, чи мають вони лічильник. Абсолютно закономірно, що після цього почнуться протести людей. У цьому винен Комітет житлово-комунального господарства Верховної Ради минулого скликання, який розробляв нову редакцію житлово-комунального закону і законопроєкт про комерційний облік. Якщо справедливо, то усі втрати будинку найкраще перекласти на надавачів послуг. Прописати, наприклад, що вони не можуть перевищувати 5%. Тоді водоканали та теплокомуненерго були б зацікавлені у менших втратах. А так навіщо перейматися станом комунальних мереж, тим, що протікають труби та їх постійно латають", - пояснює Сергієнко.

Джерело: Gazeta.ua

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...