Нові ціни на газ і ліквідація банків: Що вимагає МВФ від України

Всього в МВФ висунули 10 вимог, частина з яких вже виконана.

Україна для підписання нової кредитної програми з МВФ зобов'язана з 1 січня 2020 року підвищити тарифи на газ до ринкових цін. Крім того, одна з ключових вимог – ліквідація банків-банкрутів, передають Патріоти України.

Всього в МВФ висунули 10 вимог, частина з яких вже виконана.

Бюджет. Головний параметр – дефіцит у 2%. Проєкт бюджету-2020 року, поданий Кабміном до Ради до другого читання 5 листопада, відповідає цій вимозі.

Закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Ухвалений Радою (№1031) у другому читанні 31 жовтня. Це проблемний пункт: у лютому 2019 року парламент ухвалив схожий закон, але Конституційний суд скасував його.

Зміни до закону про Фонд гарантування вкладів. Вони містять два різних пункти. По-перше, ліквідація банків-банкрутів не може бути припинена навіть за рішенням суду, а самі банки не мають права повертатися на ринок. По-друге, Фонд має отримати ширші повноваження з керування неплатоспроможними банками. Ця норма – "запобіжник" на випадок, якщо ексвласники ПриватБанку все ж доб'ються в українських судах скасування націоналізації.

"Прослуховування" НАБУ і ДБР. Закон ухвалений і підписаний Зеленським, але щодо його практичної реалізації є великі питання.

Незалежні наглядові ради держбанків. Україна провалила перший етап реформи корпоративного управління в Ощадбанку та Укрексімбанку: обидві фінустанови за законом утворили незалежні наглядові ради (НР), але вони поки не змогли заповнити їх. Частково винуватець – НБУ, який відмовив в узгодженні НР Ощаду майже в повному складі і частково не визнав кандидатів до НР Укрексімбанку.

Анбандлінг Нафтогазу. Створення окремої юрособи-керуючого газонтранспортною системою України і його виведення зі структури НАК Нафтогаз України ("Оператор ГТС" створений, але поки належить Укртрансгазу).

Ринкові ціни на газ. З січня 2020 року (стара вимога, відтермінувань не має бути).

Ринок землі. У Раді має з'явитися базовий законопроєкт. Поки за цей статус борються 11 різних проєктів.

Завдання НБУ. Стрес-тести банків (виконано) і підготовка до реалізації поділу функцій Нацкомфінпослуг.

Незалежність АМКУ. До кінця року в Раді з'являться два "антимонопольних" законопроєкти. Один із них – про повноваження АМКУ – мають ухвалити до кінця року, розповідала в інтерв'ю автор документів Роксолана Підласа.

Джерело: LIGA.net

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...