Новим проблемам бути? Українці почали масово забирати у банках валюту, куплену для розміщення на депозит

У першому кварталі 2023 року українці активно вкладали валюту на депозити. Загальна сума збільшилась на 4,3% через активний приріст термінових вкладів. Нині тенденція різко змінилася.

Відповідні дані подано у звіті банківського сектору Нацбанку. Вказано, що таку динаміку сприяло придбання валюти з наступним зарахуванням на депозит. Завдяки цьому інструменту сформовано близько третини нових вкладів.

За даними НБУ, максимальне нарощування коштів на депозитах спостерігалося в січні-лютому, потім тенденція сповільнилася і у квітні розгорнулася у зворотному напрямку. Українці почали масово забирати у банках валюту, яку купували для розміщення на депозити.

Як відомо, у липні 2022 року Національний банк України дозволив банкам продавати громадянам безготівкову валюту з умовою її розміщення на депозит на понад три місяці. Долар продається в банках за курсом, близьким до офіційного, що становить 36,57 грн. Минулого місяця готівковий курс знизився до 38 грн, тому купівля коштів для вкладів втратила сенс.


Нагадаємо, що конвертаційні депозити швидко перетворилися на популярний інструмент інвестицій. Однак клієнти забирали вклади у валюті, що закінчилися, і не поспішали відкривати нові. Перед банками постала перспектива відтоку пасивів. Збільшення кількості таких депозитів дозволило банкам впоратися з відтоком валютних коштів, але з'ясувалося, що далеко не всі змогли успішно провести виплату валюти з клієнтських рахунків

Українець відсудив у Пенсійного фонду більше ніж 250 тис. грн компенсації, бо йому не перерахували пенсію

середа, 1 травень 2024, 8:52

Шевченківський районний суд Києва зобов'язав Пенсійний фонд заплатити військовому пенсіонеру компенсацію у розмірі 255 141 грн. Справа в тому, що він через суд домігся перерахунку своєї виплати, а ПФУ не провів перерахунок. Про це йдеться в рішенні с...

Ціни злетять вдвічі? Як дефіцит какао вплине на вартість солодощів в Україні

середа, 1 травень 2024, 7:44

початку року світові ціни на какао різко збільшилися втричі. За прогнозом експертів, це може вплинути на підвищення цін в Україні, що призведе до зростання у два рази вартості шоколаду. Про це повідомляє Zn.ua, передають Патріоти України.