Орбан веде торги: ЄС може надати Угорщині компенсацію за відмову від російської нафти, - Politico

Європейський Союз розглядає надання компенсації Угорщині в обмін на підтримку прем'єром країни Віктором Орбаном шостого пакета санкцій, що включає ембарго на російську нафту. Про це інформує Politico із посиланням на трьох європейських чиновників, передають Патріоти України.

За даними джерел видання, Будапешт може отримати гроші в рамках нової енергетичної стратегії Євросоюзу, яка має бути сформульована наступного тижня.

"Відключення європейського ринку для експорту нафти президента Росії Володимира Путіна вважається життєво важливим для обмеження прибуткового джерела доходів, яке допомагає йому фінансувати свою війну в Україні", — пише видання.

Раніше Брюссель запропонував надати Угорщині та Словаччині відстрочку до кінця 2024 року для відмови від російських постачань — на два роки більше, ніж в решти країн ЄС. Ці країни не мають виходу до моря і значною мірою залежать від російської сировини. Водночас Чехія готова надати термін відмови до кінця червня 2024 року.

Однак Угорщина заявила, що їй потрібно більше часу, щоб зменшити залежність від російських енергоресурсів. За словами європейських чиновників, щоб не відтягувати терміни, у Євросоюзі не відкидають, що можуть заплатити країні, зазначає видання.

Комісія сподівається використати платіжні механізми у запланованій енергетичній стратегії під назвою REPowerEU, про яку буде оголошено 18 травня і в якій мають бути кошти для країн ЄС, включно з Угорщиною. Стратегія REPowerEU спрямована на поетапну відмову блоку від російських копалин видів палива задовго до 2030 року.

"Чим більше ми зможемо допомогти Угорщині з REPowerEU, тим швидше вони зможуть відмовитись від російської нафти", — сказав високопосадовець ЄС у коментарі Politico.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...