Оце так: Іспанія збільшила імпорт зрідженого природного газу з Росії на 84%

Імпорт скрапленого природного газу з Росії до Іспанії зріс на 84% з початку війни в Україні. Це свідчить про те, наскільки Європа залишається залежною від Москви, попри спроби скоротити енергетичні зв'язки. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України.

Іспанія була змушена збільшити закупівлі СПГ із інших країн після того, як поставки від давнього постачальника газу - Алжиру - скоротилися через дипломатичну ворожнечу між двома країнами. У той час як Росія скоротила продажі через трубопроводи в Європу до мінімуму, потоки СПГ зросли більш ніж на 30% минулого року.

Залежність Іспанії від російського СПГ, імовірно, приверне увагу політиків ЄС, деякі з яких закликають до скорочення доходів Москви після її вторгнення в Україну. Минулого тижня комісар ЄС із енергетики Кадрі Сімсон закликала припинити ці поставки, заявивши, що європейським компаніям не слід продовжувати довгострокові контракти після закінчення терміну дії поточних. Про конкретні заходи вона не повідомила.

Іспанія є найбільшим покупцем російського СПГ у ЄС цього року, за нею йдуть Бельгія і Франція, свідчать дані відстеження суден, опубліковані Bloomberg. За даними Центру досліджень в області енергетики і чистого повітря, Іспанія також витрачає на нафту і газ із Москви більше за всіх у ЄС - 944 мільйони євро.

Іспанія отримує російський газ тільки у вигляді СПГ, оскільки її енергокомпанія Naturgy Energy Group SA має 20-річний контракт на закупівлю палива у "Ямалу СПГ" в Арктиці до 2038 року. Імпорт у період з березня 2022 по лютий цього року зріс до 61344 гігават-годин у порівнянні з 33305 гігават-годин за той же період роком раніше.

На частку російського СПГ припадало 14% від загального обсягу поставок до Іспанії за цей період, що на 6,2 процентних пункту більше. СПГ з Росії склав близько 16% від загального обсягу імпорту палива в Західну Європу минулого місяця, при цьому США поставили майже половину.


Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...