Овочі в Україні злетіли в ціні більш ніж на 50% через війну - очікується дефіцит: Що здорожчало найбільше

В Україні на початку нового сезону ранні овочі подорожчали аж на 60% через війну, яку розв'язала РФ. Найбільше додали в ціні овочі борщового набору: морква, цибуля, капуста, буряк. Відсутність продукції з тимчасово окупованих територій, заміновані поля, що не дали засадити необхідні площі, нестача пального - все це позначилася на вартості, передають Патріоти України.

Наразі ситуація не є критичною, оскільки споживчий ринок за рахунок біженців зменшився, проте не виключено, що справжній дефіцит овочів буде вже восени. Про це йдеться в матеріалі AgroPortal.

Ціна на буряки в Україні вже в середньому вдвічі вища, ніж на початку червня 2021-го. Таку цінову різницю ключові гравці ринку пояснюють початком масового продажу столового буряка нового врожаю.

На сьогоднішній день наявність столових буряків урожаю 2022 року на українських ринках досить обмежена через неможливість завозити цю продукцію з тимчасово окупованої рашистами Херсонської області та низки районів Запорізької. Так, певною мірою цей недолік перекривається поставками з інших регіонів та частково за рахунок імпорту, але цього недостатньо.

"Логістичні витрати закладаються у ціну продукції, тому овочі для споживачів подорожчали на 30-50%. Херсон наразі окупований, а саме в цей літній період більша частина овочів із відкритого ґрунту йшла звідти. Це впливало на пропозицію на ринку", – пояснює співвласник Уманського тепличного комбінату Віктор Гордій.

Це підтверджує і представник однієї з найбільших мереж продуктових супермаркетів, директор з комунікації торгової мережі "Сільпо" Оксана Саржуленко. "Ціни на пальне зростають, і це впливає на кінцеву вартість продуктів, проте мережа "Сільпо" не змінювала структуру ціноутворення, тобто підвищення об'єктивно: збільшується вхідна ціна на продукцію від виробника та підвищується ціна на логістику", – каже вона.

Чого чекати від ринку далі

У топ-3 із виробництва овочів минулого року були Херсонська, Львівська та Дніпропетровська області. З початку сезону на оптовому ринку "Столичний" херсонські овочі поки що заміняють продукцією з Одеської та Закарпатської областей.

Враховуючи війну та ситуацію в південних областях, на заході України було збільшено посівні площі під овочі борщового набору, також в Україні реалізується одразу кілька програм із забезпечення мікро- та малих виробників насінням овочевих культур. Найбільше на ситуацію, звісно, вплинула окупація Херсонщини.

"Адже ця область виробляла 60% цибулі, значну частину баштанних культур, помідорів, баклажанів і перцю. Навіть якщо цей регіон якнайшвидше звільнять від російських окупантів і вдасться зібрати вирощене, то з нинішньою ціною на пальне херсонська продукція буде значно дорожчою минулорічної" – вважає голова фермерського господарства "Прометей" в Івано-Франківській області Орися Книшук.

У Центрі протидії дезінформації зазначають, що в 2022 році Україна може зіткнутися з дефіцитом овочів. Очікується, що через війну ми недоотримаємо 71% врожаю баклажанів, 68% помідорів, 58% перцю, 46% цибулі, 45% огірків, 38% моркви, 36% картоплі, 35% буряків та 32% капусти.

"Прогнозувати перспективи розвитку сезону загалом майже неможливо, тому що частина виробників на окупованих територіях провели посівну кампанію, але невідомі ні загальні посівні площі, ні взагалі стан полів. Крім того, ми бачимо, що ситуація на фронті щодня змінюється, і я не виключаю, що на період збирання врожаю з відкритого ґрунту господарства будуть деокуповані та зможуть реалізовувати продукцію всередині країни. Водночас очікується зростання виробництва у приватному секторі", – каже Марія Лакеєва, аналітик, координатор проєкту #ГородинаUA.

Джерело: Обозреватель

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...