Переселення людей можливе? На Марсі знайдено величезні запаси води

З льоду можна отримати воду, кисень, а також компоненти ракетного палива.

Відразу після свого формування Червона планета мала повноцінну гидросферу. На її поверхні були постійні водойми, текли річки і йшли дощі. Але за наступні мільярди років клімат Марса істотно змінився і планета перетворилася на звичну нам пустелю, інформують Патріоти України.
Однак, Марс все ж зберіг частину води. Зараз вона існує у вигляді відкладень водяного льоду, розташованих під поверхнею планети. Ці поклади могли б надати неоціненну підтримку майбутнім пілотованим експедиціям. З льоду можна отримати воду, кисень, а також компоненти ракетного палива.
Основне питання полягає в його добуванні. Місце посадки пілотованої експедиції має поєднувати два фактори: з одного боку, лід повинен залягати на відносно невеликій глибині, щоб видобуток льоду не створював особливих проблем. З іншого боку, поклади повинні розташовуватися в помірних широтах, де більше сонячного світла і тепліше, ніж на полюсах.

Група вчених з Лабораторії реактивного руху NASA спробувала допомогти у вирішенні цього завдання. Дослідники опублікували карту, яка демонструє розподіл водяного льоду на Марсі. Вона складена за даними місій MRO і Mars Odyssey. Кольори відповідають глибині залягання: відтінки синього ділянкам з найменшою глибиною, червоного - з найбільшою глибиною, чорний - ділянкам, покритим товстим шаром дрібного пилу, де космічним апаратам не вдалося знайти слідів підповерхневого льоду.

Вивчивши карту, дослідники дійшли висновку, що найбільш перспективне місце для висадки пілотованої експедиції знаходиться в північній півкулі Марса в регіоні під назвою Arcadia Planitia. Він володіє плоским рельєфом і розташований приблизно посередині між полюсом і екватором. Що цікаво, саме тут знаходяться деякі з ділянок, що розглядаються компаній SpaceX як можливе місце для посадки корабля Starship.

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...

Ситуація критична? Половина енергетичної системи України пошкоджена, - Кулеба

четвер, 2 травень 2024, 9:50

Половина енергетичної системи України пошкоджена, про це заявив очільник МЗС Кулеба в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, передають Патріоти України.