Платіжки прийдуть до 1 липня! Податок на нерухомість в Україні: Скільки і за які квартири доведеться заплатити

Українцям аж до 1 липня розсилатимуть квитанції на сплату податку на нерухомість. Інформація про податкові нововведення оприлюднена на офіційному сайті Верховної Ради. Повідомляється, що платити податок потрібно буде за квартири площею від 60 квадратів і за будинки площею від 120 квадратів, передають Патріоти України.

Далі - ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об'єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року, і не може перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Оскільки у 2023 році податок нараховується за звітний 2022 рік, то і ставка податку розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 лютого 2022 року, яка становила 6,7 тисячі гривень (таким чином, максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100 грн 50 копійок).

Наприклад, кажуть експерти, людина володіє квартирою в Києві загальною площею в 65 квадратних метрів. Далі - сума податку розраховується як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 квадратних метрів та ставки податку, яка затверджена рішенням Київської мерії. Зокрема, для квартир у Києві ставка податку становить 1,5 відсотка (90,0 грн за метр квадратний). Тобто власнику вищевказаної квартири потрібно буде заплатити 502,5 гривень.

До слова, якщо у людини в наявності у власності об'єкт нерухомості, Загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік.

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...