Подорожчає все: Експерт пояснив, як підвищення акцизу на пальне вдарить по гаманцях українців, і що здорожчає найбільше

Подорожчання пального у зв'язку з підвищенням акцизів призведе до підвищення цін на всі товари без винятку, оскільки паливні витрати закладено в собівартість усіх виробництв, передають Патріоти України.

Особливо сильно це проявляється в умовах масових відключень світла, коли бізнес працює на генераторах. Про це в інтерв'ю розповів засновник логістичної групи компаній "Прайм" Дмитро Льоушкін.

"Зараз найбільше впливає на економіку електроенергія, а точніше – її відсутність. Ось це зараз основний фактор, тому що кіловат енергії, вироблений генератором, коштує вдесятеро дорожче, ніж кіловат, куплений у держави зі звичайних електричних мереж", – сказав Льоушкін.

Найбільше, на думку експерта, подорожчає продукція енергозатратних виробництв. Так, за його словами, у відсотковому співвідношенні хліб більше подорожчає, ніж ковбаса, тому що в структурі собівартості виробництва хліба частка електроенергії вища.

"У молочці взагалі може бути дуже сильне зростання цін у зв'язку з тим, що вона потребує постійного охолодження під час продажів, і буде великий відсоток псування, яке теж ляже на собівартість у кінцевому підсумку. Тому на хліб і молоко зараз найсильніше очікуємо зростання", – пояснив експерт.

При цьому експерт зазначає, що сильного зростання цін, наприклад, на картоплю і моркву – не буде: "Тому не можна сказати, на скільки відсотків усе подорожчає. Тут треба говорити, що подорожчає все, але щось дуже сильно, щось – менше, а щось – зовсім небагато. Залежно від енергоємності виробництва цих продуктів", – вважає він.

"Абсолютно очевидно": Портников пояснив, чому транспортування нафти й газу через Україну не вигідне Росії

понеділок, 22 липень 2024, 8:30

Журналіст Віталій Портников наголосив, що азербайджанські нафта й газ транспортуватимуться через Росію, а тому домовленостей з ворогом не уникнути. Водночас постачання сировини до ЄС допомагає підтримувати Україну, що не має бути в пріоритеті ворога. Т...

Зміщення агрокліматичних зон: Через збільшення за останні десятиріччя у 1,5 рази теплових ресурсів в Україні стає можливим вирощування двох врожаїв на рік та субтропічних культур

неділя, 21 липень 2024, 19:45

Особливий інтерес представляє бавовник, гостролефіцитна сировина з котрого йде на виробництво артилерійських порохів, необхідних для оборони держави. Зміни клімату спричинили аномальну спеку в Україні та світі. Внаслідок того що температура влітку вже ...