Погода і Штати зривають газовий шантаж РФ: Що змінилося на енергоринку в Європі

У грудні через заниження постачання з боку РФ ціна на газ у Європі злітала до рекордних $2000 за 1 тис. куб. м. Проте наразі, на початку січня, ситуація стабілізувалася. Є дві причини – поліпшення погодних умов у єврозоні та постачання ЗПГ (зрідженого природного газу) із США, зазначають Патріоти України.

Ціни на газ, які злетіли, зробили ринок привабливим для постачальників палива зі Штатів – особливо в поєднанні зі зниженням попиту в Азії. Американці відправили 15 танкерів із ЗПГ до Європи, що одразу ж збило вартість палива в єврорегіоні, йдеться у матеріалі Texty.org.ua.

Але не лише Сполучені Штати вплинули на стабілізацію ситуації. Ще наприкінці грудня у більшості країн Європи зафіксували аномально теплу для цього періоду року погоду. Так, на півдні регіону температура повітря досягала 20 градусів за Цельсієм, а в Центрі Європи фіксували цілком комфортні 10-12 градусів.

Через теплу погоду одразу 10 країн Європи припинили газовідбір із ПГС та розпочали закачування. Серед них були Німеччина, Франція, Нідерланди та Великобританія. За даними Gas Infrastructure Europe, наразі у Європі спостерігається найнижчий за останні десять років відбір газу.

При цьому ще в листопаді він був на найвищому рівні за чотири роки. Тоді за 20 днів із підземок відібрали 4,8 млрд куб. м за добовими обсягами в 240 млн куб. м на день.

За прогнозом погоди, плюсова погода протримається у єврорегіоні усю першу декаду січня. Тому, ймовірно, саме в ці дні закачування палива переважатиме над відбором, або принаймні дорівнюватиме йому.

Тому ризик газодефіциту в Європі зникає. Справа в тому, що навіть якщо у другій половині поточного місяця будуть сильні морози, то вже наявних ресурсів буде достатньо, щоб пройти холодний сезон. Це стосується й нашої держави.

Чому в Європі злетіли ціни на газ?

Газова криза в Європі відбувається через те, що Росія хоче запустити скандальний трубопровід "Північний потік-2", оминаючи єврозаконодавство. Президент РФ Володимир Путін на засіданні заявив, що як тільки Європа дасть "зелене світло" на запуск "Північного потоку-2", то ціни зміняться. Він заявив, що все тепер залежить саме від рішення ЄС.

Єврорегіон уже зіткнувся із наслідками енергокризи. Без урахування бюджетної підтримки витрати на газ для сімей в Італії у 2022 році зростуть на 61%, на електрику – на 45%. Сума платежів за ЖКГ для середньої сім'ї зросла б на 100 євро на місяць, але завдяки підтримці уряду (3,8 млрд євро у 2022 році) підвищення становитиме "всього" близько 65 євро на місяць, пише Quotidiano.net.

Заводи у Франції були змушені скорочувати обсяги виробництва або зупинятися, щоб упоратися зі зростанням цін. Компанія Nyrstar, яка займається виробництвом металів і лідирує на ринку цинку та свинцю у світі, планує призупинити роботу на своєму французькому заводі у січні. Компанія Aluminium Dunkerque Industries France та румунський виробник добрив Azomures скоротили виробництво. Компанії із Великобританії просять підтримки уряду.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...