Польща готова прийняти необмежену кількість українських заробітчан: Кого чекають найбільше

Польща гостро потребує робочих рук. Попит на працівників високий в усіх сферах польської економіки. В жодній галузі не має профіциту робочих місць. Через це українські заробітчани як із високою кваліфікацією, так і без неї, можуть без проблем знайти роботу у сусідів, передають Патріоти України.

Високий попит на робочу силу викликаний бурхливим зростанням польської економіки. Вона стрімко відновлюється після пандемії, відкриваючи дедалі більше робочих місць.

Так, відповідно до даних Центрального статуправління, приріст національного ВВП у третьому кварталі 2021 року становив 5,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Не менші темпи росту були й у другому кварталі. За четвертий підсумкових цифр ще немає, але в Польщі переконані: їхня економіка розвивається прискореними темпами. Єдине, що її трохи гальмує – брак робочої сили.

Адже багато поляків, у свою чергу, виїжджають на роботу до Німеччини та інших країні Євросоюзу, які можуть запропонувати вищу зарплату. До того ж, і демографічна ситуація в Європі залишає бажати кращого. Через це, незважаючи на широке впровадження автоматизованих процесів, в Польщі хронічно бракує робочих рук. Попит залишається на всі спеціальності, однак є й такі, яких потребують найбільше.

У дослідженні "Барометр професій", зробленому на замовлення Міністерства родини і соціальної політики Польщі, виділяють 30 професій, на яких зараз в країні є найбільший попит. Гостра потреба в працівниках залишається незмінною у будівельній, транспортно-логістичній галузях та у промисловості, тобто майже всюди.

"Професія працівника складу – одна з найбільш дефіцитних. Робочі руки потрібні як великим логістичним хабам, що обслуговують відомі бренди одягу, та і всім компаніям, що продають свої товари через Інтернет. Попит на співробітників на складах сезонний – залежить від маркетингового календаря: представлення нових колекцій, розпродажів, чорної п’ятниці, свят. Але навіть у перервах між піками зберігається відносно високий попит на робітників", – каже заступник генерального директора агенції з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Даміан Гузман.

Великий попит на робочі руки є також у меблевій промисловості. Туди охоче беруть заробітчан: і тих, які мають відповідну кваліфікацію, і тих, що її не мають.

Вкрай потребують робочих рук також харчопереробні підприємства. Найбільший дефіцит кадрів відчувається у Західно-Поморському та Поморському воєводствах, де зосереджено багато підприємств із переробки риби. Піковий сезон на цих підприємствах припадає на жовтень-грудень. Водночас у Куявсько-Поморському та Великопольському воєводствах переважають м'ясопереробні підприємства. Там самий пік роботи починається навесні – із початком сезону шашликів. Отже для заробітчан цілий рік є робота.

Чекають українців і в будівельній галузі та навіть обіцяють високу зарплату. Там особливо гостро відчувається потреба у працівниках, адже робота важка, і не користується ажіотажним попитом ані в самих поляків, ані у приїжджих.

"У будівництві за останні роки зросла заробітна плата, але проблема все ще полягає у частих заборгованостях у її виплаті, складних умовах праці чи навіть у тому, що це робота насамперед для чоловіків що звужує пул доступних співробітників", - розповідає Даміан Гузман.

Отже, заробітчани мають самі обрати, що їм найкраще підходить. Тим більше, що обирати є звідки. В Польщі бракує водіїв, учителів, медиків різних спеціальностей, бухгалтерів, а з приходом весни ще й постане проблема з робітниками в аграрному секторі.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...