Польща закрила кордон для українського зерна, порушивши рішення ЄС - такий крок також зробила Угорщина

Польща після рішення Єврокомісії скасувати заборону на експорт українського зерна до Польщі, Угорщини та Словаччини ухвалила рішення про одноосібну заборону. Це порушує внутрішні правила ЄС, передають Патріоти України.

Як пише VOA News, обмеження, запроваджені Європейським союзом у травні, дозволили Польщі, Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині заборонити внутрішні продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника, дозволивши транзит таких вантажів на експорт до інших країн.

"Ми продовжимо цю заборону, незважаючи на їхню незгоду, незважаючи на незгоду Європейської комісії", - заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на мітингу в північно-східному місті Елк. "Ми зробимо це, тому що це на користь польського фермера".

Міністр розвитку Польщі Вальдемар Буда заявив у повідомленні у соціальній мережі X, раніше відомої як Twitter, що він підписав ухвалу про заборону. Угорщина запровадила національну заборону на імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів, включаючи зерно, овочі, кілька м'ясних продуктів та мед, йдеться у постанові уряду, опублікованій у п'ятницю.

Міністр сільського господарства Словаччини наслідував цей приклад, оголосивши про власну заборону на зерно. Усі три заборони поширюються лише на внутрішній імпорт та не впливають на транзит на наступні ринки.

Комісар ЄС з торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив, що країни мають утримуватись від односторонніх заходів проти імпорту українського зерна. Президент України Володимир Зеленський заявив, що відповість "цивілізовано", якщо члени ЄС порушать правила.

ЄС створив альтернативні сухопутні маршрути, так звані "Смуги солідарності", які Україна могла використати для експорту свого зерна та олійних культур. Комісія ЄС заявила, що термін дії існуючих заходів спливе, як і планувалося спочатку, у п'ятницю після того, як Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (включно з, наприклад, системою експортного ліцензування) протягом 30 днів, щоб уникнути сплесків зростання зерна.

У серпні через "Шляхи солідарності" пройшло близько 4 млн. тонн українського зерна, з яких близько 2,7 млн. тонн – через Дунай. Комісія хоче ще більше збільшити експорт через Румунію, але план був ускладнений атаками російських безпілотників на зернову інфраструктуру України вздовж Дунаю та поблизу румунського кордону.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Такого ще не було! Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

п’ятниця, 26 липень 2024, 22:30

У Польщі кількість безробітних упала до мінімуму 1990 року. Про це пише Wpost, посилаючись на дані Центрального статистичного управління (GUS), передають Патріоти України. Так, у Польщі значно скоротився рівень безробіття. Так мало людей без роботи, як...