Новому удару по кишенях бути? Гетманцев розповів, чи вимагає МВФ знецінити гривню

Міжнародний валютний фонд не вимагає від України девальвувати гривню. Адже це стало б порушенням принципу політичної незалежності НБУ, який жорстко відстоюють у самому фонді. А також підвищмло б ризики макрофінансової дестабілізації, передають Патріоти України.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"), передає Укрінформ. Він зазначив: подібна вимога є "апріорі неможливою".

"У ході роботи своєї останньої місії МВФ обґрунтовував необхідність підвищення податків, щоб якраз уникнути девальвації і емісії. Я не знаю, звідки та хто взяв цю тезу і поширив її. Я такого точно від них не чув. Це не відповідає дійсності", – сказав Гетманцев.

При цьому він наголосив: Україна веде з МВФ "дуже конструктивний партнерський діалог", у рамках якого шукає відповіді "на дуже складні питання". Адже фонд, зазначив Гетманцев, не має досвіду роботи з країною, в якій уже третій рік триває повномасштабна війна.

"Лист про наміри і Меморандум про економічну і фінансову політику, який у нас називають Меморандум з МВФ, це ж не про диктат з боку Фонду, а про добровільні зобов'язання і готовність їх виконувати, які приймає на себе українська влада задля реалізації цілей програми. Ці зобов’язання можуть бути більш жорсткими (структурні маяки), можуть бути м'якими і розкиданими по тексту Меморандуму, можуть бути кількісними. Так, звісно, все це відбувається у тісній координації і консультаціях з МВФ", – розкрив він деталі співпраці України із МВФ.

Кабмін хоче забрати гроші з деяких банківських рахунків переселенців-пенсіонерів: Ось кого це стосується

вівторок, 1 жовтень 2024, 12:15

Якщо у державному бюджеті на поточний рік передбачили збільшення оборонних видатків, то в наступному році Уряд навпаки, планує забрати з банківських рахунків пенсіонерів-переселенців гроші, якщо ці рахунки не використовувалися протягом року. Відповідні...

В Україні ціна на електроенергію зросте на 23% з листопада: Для кого і як це вплине на всіх

вівторок, 1 жовтень 2024, 11:45

З 1 листопада ціна за 1 кВт/год може становити 6,9 гривні, що більш ніж у 1,5 рази вище за наявний сьогодні для населення тариф у 4,32 грн/кВт. Втім, цей тариф встановлюватиметься як гранична ціна для ринку електроенергії на час з 11 до 17 години, пере...